
Vergroot je werkplezier met deze NLP-technieken
Werkplezier. Het is zo’n woord dat we vaak horen, maar wat in de dagelijkse realiteit voor sommige mensen moeilijk te grijpen is. Voor de één betekent werkplezier enthousiasme voor een uitdagend project, voor de ander is het de harmonie met collega’s of simpelweg de voldoening aan het einde van de dag. Toch zijn er momenten waarop de energie ontbreekt, de samenwerking stroef loopt, en zelfs de kleinste taken aanvoelen als een berg. Werkplezier lijkt in die momenten verder weg dan ooit. Maar wat als er technieken zijn waarmee je bewust invloed kan uitoefenen op hoe je je voelt, werkt en communiceert op je werk?
Je werkplezier vergroten doe je zo
NLP biedt een reeks tools om niet alleen je innerlijke wereld beter te begrijpen, maar ook om je interacties en werkervaring te verbeteren. In dit artikel ontdek je hoe je met een aantal krachtige NLP-technieken je werkplezier kunt vergroten, je beter in je vel kunt voelen en soepeler kunt samenwerken met je collega’s.
Benieuwd naar jouw unieke manier van denken en handelen?
Doe de Metaprofiel Test en ontdek hoe jouw profiel je persoonlijk en professioneel beïnvloedt.
De driehoek van betekenis: focus, taal en fysiologie
Een van de belangrijkste concepten binnen NLP is de driehoek van betekenis: de dynamische interactie tussen je focus, taalgebruik en fysiologie. Deze drie aspecten beïnvloeden direct hoe je je voelt en hoe je situaties op je werk ervaart. Vaak denken we dat ons humeur of ons energieniveau afhankelijk is van externe factoren zoals deadlines of lastige collega’s. Maar door actief te spelen met deze drie elementen, kun je bewuster sturen hoe je je voelt op je werk.
Focus
Bij focus draait het erom waar je aandacht op richt. Heb je de neiging om vooral te kijken naar wat er misgaat of fout kan gaan? Dat versterkt gevoelens van stress en spanning. Door je focus te verleggen naar wat je wél onder controle hebt, zoals je sterke punten of wat je wilt bereiken, kun je je stemming direct veranderen.
Taal
Dan is er taal. De woorden die we kiezen, zowel in onze eigen gedachten als in gesprekken met anderen, hebben veel invloed. Vervang beperkende woorden als “moeten” of “niet kunnen” door positieve, oplossingsgerichte taal, en je zult merken dat je er automatisch anders naar gaat handelen.
Fysiologie
Ten slotte kun je letten op fysiologie: je lichaamshouding en ademhaling. Sta je krom, adem je snel en oppervlakkig? Dan versterk je gevoelens van angst en onzekerheid. Door je houding te corrigeren – schouders naar achteren, ademhaling diep en rustig – kun je je zenuwstelsel kalmeren en meer controle krijgen over je emoties. De driehoek van betekenis helpt je om actief te kiezen hoe je je voelt en hoe je werkervaringen interpreteert.
Rapport maken om mismatching met je collega’s te vermijden
Een van de grootste bronnen van ongemak op het werk komt vaak voort uit slechte communicatie of een gebrek aan verbinding met collega’s. NLP biedt verschillende technieken om rapport op te bouwen, oftewel een positieve, vloeiende interactie. Dit helpt je niet alleen om beter samen te werken, maar voorkomt ook mismatching: situaties waarin de communicatie stokt en misverstanden ontstaan. Als je verbinding maken van nature lastig vindt, zie het dan als een spel of training: je wordt er beter in naarmate je veel oefent.
Mirroring en matching
Een van de krachtigste manieren om rapport op te bouwen is door middel van mirroring en matching. Dit betekent dat je subtiel het gedrag, de lichaamshouding of het spraakpatroon van de ander spiegelt. Stel je voor dat je een collega hebt die rustig en bedachtzaam spreekt, terwijl jij snel en energiek bent. Door jouw tempo iets aan te passen naar dat van de ander, creëer je een natuurlijker ritme in de communicatie, waardoor de ander zich meer op zijn gemak voelt.
Backtracking
Daarnaast is backtracking een nuttige techniek. Hiermee herhaal je wat de ander heeft gezegd, soms letterlijk, om te laten zien dat je hen volledig hebt begrepen. Dit voorkomt misverstanden en zorgt ervoor dat de ander zich gehoord en erkend voelt.
Cross-over matching
Tenslotte is er cross-over matching, waarbij je niet het gedrag maar de energie of stemming van de ander weerspiegelt, bijvoorbeeld door kalm te blijven in een gespannen situatie. Het resultaat? Minder frictie, meer begrip en uiteindelijk meer werkplezier door een betere samenwerking.
Beperkende ervaringen omzetten in plezierige ervaringen
Op het werk komen we allemaal situaties tegen die stress of angst oproepen: een moeilijke presentatie, een lastige meeting of een vervelende taak. Vaak vormen onze gedachten over deze situaties het grootste obstakel. Mapping across helpt je om negatieve of beperkende ervaringen om te zetten in positieve en plezierige ervaringen.
De krachtige mapping across techniek
Met mapping across leer je beperkende patronen te doorbreken en jezelf te trainen om nieuwe, uitdagende situaties met meer vertrouwen en plezier tegemoet te gaan. Deze techniek biedt een krachtige manier om zelf de regie te nemen over hoe je werkervaringen beleeft, waardoor zelfs de meest stressvolle taken draaglijker – en soms zelfs leuker – worden.
Waar wil jij een contrast in ervaren?
Het idee achter mapping across is simpel: je brengt in kaart hoe je interne beelden en gevoelens over negatieve ervaringen verschillen van die over positieve ervaringen. Stel je voor dat je een presentatie moet geven en dat roept beelden op van falen: een klein, donker beeld in de verte waarin je onzeker en gespannen bent. Nu stel je je een eerdere succesvolle ervaring voor, waarin je vol zelfvertrouwen was. Dat beeld is waarschijnlijk helder, dichtbij en kleurrijk. Door bewust de positieve kenmerken van de succesvolle ervaring toe te passen op de negatieve, kun je de emotionele lading van de nieuwe situatie veranderen.
Doe de oefening
Als jij de coach of begeleider bent, stel je subject (S) de volgende vragen:
- “Denk aan een leuke herinnering (met grote impact) en beleef het weer helemaal”
Vraag de submodaliteiten uit, gebruik de submodaliteiten checklist:
- “Omschrijf de submodaliteiten van deze ervaring”
- “Denk aan een vervelende herinnering of ervaring waarvan je de betekenis, de beleving, wilt veranderen” (Let op: kies een licht onplezierige ervaring)
Vraag opnieuw de submodaliteiten uit en bepaal de meest afwijkende/contrasterende submodaliteiten. Dit zijn de drivers – degene die het grootste verschil maken.
- “Denk nog een keer aan de leuke herinnering”
Laat subject afsluiten met een K+-stemming (een positieve kinesthetische stemming). Zorg er ook voor dat er tijdens de oefening een meta (M) aanwezig is om tijdens de oefening zintuiglijk waar te nemen wat er gebeurt. Meta probeert om aan de fysiologie van subject af te lezen wanneer en hoe er veranderingen plaatsvinden.
Tip: wissel deze techniek af met situaties waarin motivatie of angst een grote rol spelen. Deze techniek werkt voor iedere emotie waar je van af wilt komen.
Werkplezier is geen vaststaand gegeven; het is iets dat je zelf kunt creëren door kleine maar gerichte veranderingen in je mindset en gedrag. NLP biedt praktische tools om meer plezier en energie te ervaren in je werk. Schrijf je in voor een van onze opleidingen en ontdek hoeveel verschil dit gaat maken op jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. Download de brochure.