5 manieren waarmee NLP je helpt om je dromen te realiseren
Droom: hoe gekker, hoe liever! De wereld van nu laat het toe om veel van onze ideeën tot werkelijkheid te brengen. Dromen is stap één – en eigenlijk gaat ‘durven dromen’ daar nog aan vooraf. Je dromen realiséren is vervolgens stap twee. Hoe ga je te werk? Neurolinguïstisch programmeren (NLP) is het antwoord!
Wel dromen en ook doen
Tegen de dromers onder ons is vast wel ooit gezegd: niet dromen maar doen! Ja, na de bedenkfase komt de actiefase maar juist in die eerste fase kun je cruciale imprints maken (vandaar programmeren) die het makkelijker maken om jouw ideale situatie te bereiken.
Dromen = afkijken
Ze zeggen wel eens, ‘Beter slim gejat dan slecht bedacht’. Ook Picasso wist het al: ‘Kunst is diefstal.’ Om je dromen te realiseren, kan het helpen om te kijken wie in jouw omgeving al doet wat jij nog wilt bereiken. En nog specifieker: wat diegene kan, wat jij ook wenst te kunnen.
“Als iemand anders het kan, kan ik het ook…”
Dit principe is niet voor niets leefregel #1 van de 10 NLP basisovertuigingen. Hoe flink we ook verschillen, we zijn allemaal opgebouwd uit hetzelfde zenuwstelsel met identieke neurale verbindingen en dezelfde hersencapaciteit. Dit is genoeg reden om te stellen dat ieder mens over dezelfde capaciteiten beschikt. Het is enkel een kwestie van weten hóe je iets doet om het te kunnen. Een belangrijke nuance voor deze leefregel is dus: “Als je weet hoe iemand iets doet, kun jij het ook!”
Vergeet niet naar jezelf te kijken
Doordat jij al jaren hetzelfde ziet, denkt en doet kan de neiging ontstaan om je eigen gewoontes te downgraden of te beschouwen als ‘niet bijzonder’. Maar let op: voor een ander zijn deze juist geniaal. Om erachter te komen welke interne én externe hulpbronnen jij goed kunt gebruiken op weg naar je droom, is onder andere NLP ontwikkeld.
NLP wordt beschouwd als een soort eclectische psychologie: een samenwerkingsverband van in modellen en technieken vertaalde werkwijzen die zowel bruikbaar zijn in therapie als in communicatie.
NLP gebruiken om je dromen waar te maken:
1. Breng je droom in kaart
Breng allereerst jouw droomsituatie in kaart. Schets jouw interne representatie (binnenwereld) zo nauwkeurig mogelijk door in het gevoel te stappen. Vraag de bijbehorende modaliteiten (VAK = Visueel, Auditief en Kinestetisch) en submodaliteiten uit (of zorg dat iemand anders je uitvraagt):
– Visueel: Wat zie je? Heb je er een beeld (beelden) bij?
– Auditief: Wat hoor je? Zijn er geluiden bij die van belang zijn?
– Kinesthetisch: Wat voel je? Bijvoorbeeld, waar in je lijf?
Dit kun je doen aan de hand van de submodaliteiten checklist.
Visueel |
Auditief |
Kinestetisch |
Zwart-wit of kleur |
Intern of extern |
Intern of extern |
Film of stilstaand |
Locatie |
Locatie |
Kader of panoramisch |
Richting |
Vorm |
Locatie |
Volume |
Grootte |
Afstand |
Tempo |
Beweging |
Grootte |
Toonhoogte |
Intensiteit |
Geassocieerd of gedisassocieerd |
||
Helder of dof |
2. Gebruik je emoties, ook de minder fijne
Natuurlijk kun je het euforische gevoel dat de droom je geeft niet de hele dag vasthouden. Soms zal de moed je ook wel in de schoenen zakken (lees: doemdenken, angst, stress), en dit hoort erbij. Door NLP te beoefenen, leer je hoe je de minder fijne emoties kunt gebruiken om verder te komen. Ze leren je iets over je droom!
Oefening:
Draai de zaken om en kijk eens naar wat je NIET wilt: Waar ben je absoluut allergisch voor? Waar raak je geïrriteerd door? Waar word je boos van? Wat vind je een absoluut drama? Waar word je moe van en wat kost je energie? Hierin verschuilen zich jouw wensen, behoeftes en belangrijke waarden. Gebruik hiervoor De Logische Niveaus van Bateson. Met dit NLP-model ga je aan de slag gaat tijdens de Basis Practitioner opleiding.
3. Geef aandacht aan jouw identiteit
Jouw identiteit bepaalt jouw leven. Zodra je scherp hebt wie je bent of wie jij graag zou willen zijn, zal jouw onderbewuste jou altijd sturen in handelingen die ervoor zorgen dat jij blijft wie jouw identiteit zegt dat je bent. Read that again!
Tools uit NLP waarmee jij jouw identiteit kunt vormgeven:
– De Cirkel van Context: deel je leven in acht categorieën, geef deze een score en zie waar jouw tijd en aandacht naartoe gaat en waar nog werk aan de winkel is)
– De Identiteitsuitdaging: bedenk wie je graag zou willen zijn en hoe dit toepasbaar is op je huidige leven). Hiermee ga je aan de slag gaat tijdens de Basis Practitioner opleiding.
4. Zoom uit op je droom
Om de kans te vergroten dat jij je droom behaalt, is er nodig: actie. Maar zonder eindbestemming mis je de taxi! Stel jezelf dus eerst een aantal vragen om meer helderheid te creëren. Hierbij doorloop je vier delen aan de hand van het NLP Outcome Model:
– Je huidige situatie; (waar sta je nu?)
het doel/je gewenste situatie;
– De obstakels/hindernissen; (wat staat er nog in de weg? Extern maar óók intern – jouw beperkende gedachtes en/of de negatieve stemmetjes die je blijven vertellen dat je het niet kan of niet waard bent om je droom te verwezenlijken
– De hulpbronnen;
– De ‘As if’; stel jezelf voor dat je het antwoord toch zou weten, wat zou het antwoord dan zijn? Wat hoor je jezelf dan tegen jezelf zeggen en wat zou je dan zien? Deze “As If frame’ kun je ook gebruiken om je in gedachten en gevoelsmatig met het doel te verbinden. Doe alsof je het doel al bereikt hebt. Stel je voor hoe je wereld er dan uit ziet. Waar ben je dan mee bezig? Wat hoor je, voel je, ruik en ervaar je?
Elk deel bestaat uit diverse vragen die je steeds meer helderheid, richting en motivatie geven. Lees hier meer over het NLP outcome model.
5. Kies een vaardigheid om te modelleren
Modelleren behoort tot de kern van NLP en is niets minder dan het in kaart brengen van exceptionele vaardigheden. Op het moment dat je wilt weten hoe het brein (neuro) op een specifiek onderdeel werkt, helpt het om de vertoonde communicatie (linguïstisch, verbaal en non-verbaal) te coderen. Welk gedrag of welke kwaliteit (die iemand anders al bezit) heb jij nodig om jouw dromen waar te maken? Hoe modelleren precies in elkaar steekt, leer je in onze Master Practitioner Opleiding.
Dromen = doen
Met deze technieken kun je dus heel praktisch naar je droom toewerken. Stap voor stap, iedere dag weer opnieuw. Al dromende doen.
En onthoud bovenal: maak plezier op de weg naar het realiseren van je droom!
Meer leren over het behalen van je doelen en dromen en het overwinnen van je obstakels? Dan is de NLP Basis Practitioner wat voor jou. Download hier de gratis informatiebrochure.