7 Verloren NLP-Technieken om je Zelfvertrouwen te Vergroten
We kunnen soms ontzettend onaardige gedachten over onszelf hebben. Dat is niet wie wij oorspronkelijk zijn! Ken jij namelijk een baby die zich onzeker gedraagt? Die bestaan niet. Van nature zijn we zelfverzekerd. Soms zijn er beperkende gedachten of negatieve ervaringen die dat natuurlijke zelfvertrouwen hebben afgedekt.
Met deze 7 NLP-technieken breng jij jezelf weer in de natuurlijke staat van zelfvertrouwen. Jij bent het waard om je dromen en doelen met zelfvertrouwen te bereiken. Met een extra portie vertrouwen op jezelf, voel je je krachtig en weerbaar. Klaar om aan de slag te gaan met jouw mooiste leven.
Ready for your greatness? Lees dan snel verder.
Zelfvertrouwen vergroten met de Driehoek van Betekenis
Jouw zelfvertrouwen vergroten is vrij eenvoudig door de Driehoek van Betekenis te gebruiken.
De Driehoek van Betekenis wordt ook wel ‘de blauwdruk van gemoedstoestand’ genoemd. Het resultaat van de drie zijden – focus, fysiologie en taal – zorgt voor de kracht tot verandering en geeft brandstof aan jouw emoties. Verander jij één zijde van de driehoek op positieve wijze, dan zul je meer zelfvertrouwen krijgen.
- Fysiologie. Hoe kun jij je lichaamshouding veranderen om je zelfvertrouwen te vergroten? Let daarbij op je ademhaling, de stand van je schouders en je algehele houding. Welke spieren span je aan? En welke zijn ontspannen? Sla deze houding mentaal op. Dit is jouw lichamelijke recept voor het vergroten van je zelfvertrouwen!
- Taal. Hoe kun je de woorden die je gebruikt veranderen om je zelfvertrouwen te vergroten? Wat zeg jij intern tegen jezelf? Wat zeg jij over jezelf? Hoe kun jij je woorden veranderen op een manier dat je meer zelfvertrouwen gaat krijgen?
- Focus. Hoe behoud ik mijn gezichtspunt positief? Wat trekt mijn aandacht, is dat positief of negatief voor mijn zelfvertrouwen? En hoe kan ik mijn focus veranderen om mijn zelfvertrouwen te vergroten? Waar jij je op focust, bepaalt je gevoel.
Klik op deze link als je meer wilt lezen over de Driehoek van Betekenis.
Change Personal History
Veel van onze onbewuste herinneringen en gerelateerde emoties verschuilen zich in een bubbel van angst, verdriet, woede, pijn of oordeel. Emoties als angst en boosheid kunnen heel functioneel zijn als reactie op reëel gevaar of ongepast gedrag van anderen. Minder functioneel is het als we last hebben van emoties of overtuigingen die niets (meer) met de huidige situatie te maken hebben. Om deze emoties te kunnen verwerken, zet je de uiterste tegenovergestelde emotie ertegenover: onvoorwaardelijke liefde.
Dat doen we met deze techniek. We werken daarbij met tijdlijnen. Het werken met tijdlijnen laat zien hoe iemand zijn ervaringen opslaat in een onderbewuste herinnering en hoe dit vervolgens van invloed is op het huidige gedrag. Heb jij wel eens meegemaakt als kind dat iedereen je uitlachte op school tijdens het voorlezen? Dat kan een scheurtje in je zelfvertrouwen hebben veroorzaakt, wanneer je bijvoorbeeld publiek wilt spreken.
Met the Change Personal History-techniek kan ons emotie-emmertje geleegd worden, door terug te gaan naar de kern van de emotie – het moment van ontstaan – en daar de emotie los te koppelen van de herinnering. De herinnering zelf blijft dan onveranderd, maar in plaats van de emotie wordt nu de leerervaring meegenomen en worden nieuwe hulpbronnen toegevoegd. Zo krijgt de herinnering een andere betekenis in de tijdlijn. Dat is enorm krachtig! Hetzelfde wordt gedaan met beperkende overtuigingen die op enig moment in je leven zijn ontstaan, zoals ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘ik mag niet opvallen’.
De Change Personal History-techniek leer je tijdens de NLP-practitioner. Klik hier om de brochure te downloaden.
Gebruik Ankeren om je zelfvertrouwen te vergroten
Ankers zijn hulpmiddelen van ons brein! Ankeren is een geweldige techniek die je in staat stelt om positieve emoties op te roepen. Dit is een proces van associatie: een specifieke stimulus wordt verbonden met een specifieke respons. Wanneer iemand die in een intense stemming verkeert, op het hoogtepunt van deze stemming een specifieke (externe) stimulus krijgt, dan worden stimulus en stemming neurologisch met elkaar verbonden.
We kunnen verschillende ankers zetten, bijvoorbeeld van rust, kalmte, liefdevolle gevoelens, maar ook van zelfvertrouwen! Ga eens denkbeeldig terug naar een moment waarop je heel veel zelfvertrouwen voelde. Maak dit beeld in je hoofd intenser en intenser, en gebruik dan de NLP-techniek van het ankeren. Hoe je dat precies doet, leer je in dit artikel over ankeren.
Met een anker kun jij dus op elk moment van de dag kiezen voor zelfvertrouwen.
Visual Swish
De Visual Swish is dé techniek voor het vergroten van je zelfvertrouwen waarbij er een negatieve gewoonte of een bepaald negatief gedrag is ontstaan. Deze techniek helpt bij onbewuste (automatische) reacties waar je vanaf wilt. Het is tevens geschikt voor onder andere het afleren van ‘slechte’ gewoonten.
Welke gewoonte of welk gedrag rondom jouw zelfvertrouwen wil jij veranderen? Met de Visual Swish ga je terug naar de trigger waardoor jij het ongewenste gedrag vertoonde. Met deze techniek wordt het gewenste gedrag daarvoor in de plaats gezet: je trekt met een ‘swish’ als het ware het gewenste gedrag over het beeld van je ongewenste gedrag heen. Dat zorgt ervoor dat jij voortaan het gewenste gedrag gaat uitvoeren!
Dat klinkt nu misschien wat ingewikkeld, maar tijdens de NLP Practitioner leer jij precies hoe je deze techniek uitvoert.
Vergroot je zelfvertrouwen met het Meta-Model
Om je zelfvertrouwen te vergroten, is het verstandig om ook te kijken naar je overtuigingen. Bij gebrek aan zelfvertrouwen, zijn er vaak beperkende overtuigingen over jezelf of over de wereld.
Kijk eens naar de woorden waarmee jij jezelf beschrijft! Het meta-model is een methode om naar de vorm van uitspraken te luisteren, in plaats van naar de inhoud. Het maakt je bewust van de taal die je gebruikt en de ervaring die daarachter zit. Taal is natuurlijk niet de ervaring zelf, maar geeft wel de voorstelling van de ervaring weer. Met het meta-model, kun je jezelf helpen om je eigen ervaringen, beelden en beperkingen uit te dagen en te veranderen.
Het model bestaat uit drie taalpatronen; veel uitspraken die mensen doen, vallen onder meerdere patronen. Deze patronen helpen je van de oppervlakte naar de diepte te gaan, naar het niveau waar het werkelijk om gaat.
De taalpatronen zijn:
- Weglaten: dit zijn vage uitspraken. Dit patroon zorgt ervoor dat we selectief aandacht besteden aan bepaalde delen van onze ervaring, waardoor andere delen worden uitgesloten;
- Vervormen: onjuist gevormde uitspraken. Dankzij dit patroon zijn we in staat de zintuiglijke gegevens van onze ervaring te veranderen;
- Generaliseren: geeft de grenzen van ons wereldmodel aan. We krijgen inzicht in de relatie tussen onze ervaringen.
Om jouw uitspraken over jezelf uit te dagen en je zelfvertrouwen te vergroten, is het belangrijk om te kijken naar de woorden en de taal die je gebruikt. Bijvoorbeeld, de uitspraak: ‘Die collega vindt mij niet leuk’ kun je uitdagen met: ‘weet ik dat wel zeker?’.
En ‘ik voel me nooit zelfverzekerd’ daag je uit met: ’is er een moment in mijn leven geweest dat ik me wél zelfverzekerd voelde? Wanneer was dat?’
Kijk eens naar je beperkende overtuigingen – en daag ze uit!
New Behavior Generator
De New Behavior Generator techniek helpt je om je zelfvertrouwen te vergroten door jezelf in een ander toekomstperspectief te plaatsen. Herken jij een moment waarop jij je minder zelfverzekerd voelt dan anders? In deze techniek zeg je vaarwel tegen dit onzekere deel in jezelf en verwelkom je jouw nieuwe, zelfverzekerde ‘ik’ in diezelfde situatie.
Deze techniek is tevens perfect om jezelf goed voor te bereiden op de toekomst of indien spannende situaties gepland staan, zoals een belangrijk gesprek, publiek spreken of een spannende wedstrijd.
Klik hier om de New Behavior Generator gratis te beluisteren op SoundCloud!
“Stop being a prisoner of your past. Become the architect of your future” – Robin Sharma.
NLP New Code: Verander je State!
Bedenk eens een situatie waarin jij niet zoveel zelfvertrouwen ervaart. Wat zou het je opleveren als jij jezelf in een andere, meer zelfverzekerde staat van zijn zou kunnen zetten? Dan zou je je heel anders voelen. Hoe zou je dan anders door de situatie bewegen? Op welke manier zouden anderen dan naar je kijken? Hoe zou jij je anders gedragen?
In New Code NLP wordt de high performance state gecreëerd door deelname in een activiteit, zoals een ‘game’. Deze high performance state is niet gelinkt aan eerdere ervaringen, waardoor er geen overdracht zal plaatsvinden vanuit ervaringen in het verleden. De New Code games activeren de neurologische circuits in het brein. Die activatie zorgt voor de basis voor verandering!
Meer weten over NLP New Code? Onze eigen Daniel Klukken is expert, klik hier.
Een simpele en effectieve manier om te ervaren hoe het is om in een andere staat van zijn te komen, is door alleen al anders te ademhalen. Maak eens gebruik van het volgende patroon: 4-4-8. Dat is 4 seconden inademen door je neus, 4 seconden deze ademhaling vasthouden en dan in 8 seconden door de mond uitademen. Hou er rekening mee dat iedereen anders is en dus anders ademt. Je kunt de variabelen in deze structuur aanpassen naar bijvoorbeeld 2-2-4 of 8-8-16 worden toegepast. Vind voor jou het ritme die jouw staat van zijn positief beïnvloedt.
Ben jij geënthousiasmeerd door al deze methoden en technieken die je helpen om je zelfvertrouwen te vergroten? Tijdens de NLP practitioner krijg je nog veel meer tools en zelfvertrouwen-boosters! Klik hier voor de Opleidingsbrochure.