Verhoog je productiviteit met deze 5 NLP-technieken
’De productiviteit moet omhoog; we moeten pro-duc-tie-ver werken!’ Alleen wordt productiviteit nog veel te vaak verward met ‘meer produceren’ of ‘harder werken’ en daar gaat het (deels) mis. Meer produceren of harder werken leidt namelijk niet automatisch tot betere output. In dit artikel delen we praktische oefeningen om je productiviteit te verhogen en tegelijkertijd je level of zen te bewaren!
Verhoog je productiviteit
Techniek 1: Productiviteit visualiseren
Misschien heb jij er wel eens van gehoord: visualisatie. Een krachtige techniek binnen NLP. Simpel gezegd is dit het vertalen van een gedachte naar een beeld, een uitdrukkingsvorm. Door je doelen levendig voor te stellen in je geest, activeer je je onderbewustzijn om actie te ondernemen. Als we onze interne belevingswereld (in dit geval een productievere zelf) willen veranderen, kunnen we deze sturen door middel van onze eigen interne codes, ofwel submodaliteiten.
Tijdens NLP wordt veel gewerkt met submodaliteiten. Dit is een fundamentele techniek om ervaringen en gevoelens om te zetten en zelfs om je meer zelfvertrouwen te geven om een bepaald doel in de toekomst te bereiken.
Oefening
Stel jezelf voor in een situatie uit het verleden óf een denkbeeldige situatie in de toekomst, waarin jij op jouw eigen gewenste manier productief bent: het moment waarop je energie had of juist rust ervaarde om met gemak en efficiëntie jouw takenlijst te voltooien. Visualiseer dat gevoel van voldoening. Schrijf op welke modaliteiten bij deze voorstelling horen. (De vijf hoofdmodaliteiten zijn beeld, geluid, gevoel, geur en smaak.) Houd deze tabel erbij. Stel je nu voor dat je deze modaliteiten ook ervaart en terugbrengt in je situatie nu. Het visualiseren gaat nu een stuk gemakkelijker: je bent aan het herinneren. Lukt het je om in deze productieve versie van jezelf te stappen?
Techniek 2: Ankeren
Ankeren is een NLP-techniek waarmee je positieve emoties en gemoedstoestanden kunt oproepen op commando, op elk gewenst moment. Je doel is: een staat van hoge productiviteit. Hiervoor koppel je een specifieke gemoedstoestand, zoals focus of motivatie dat leidt tot productiviteit, aan een fysiek anker, zoals het knijpen van je vuist. Wanneer je jezelf vervolgens in een minder productieve staat bevindt, gebruik je het anker om jezelf direct weer in die staat van productiviteit te brengen.
Ook kan het effectief zijn om te onderzoeken welk patroon veroorzaakt dat je een anker nodig hebt. Zo kunnen belemmerende overtuigingen (gedachtes die je hebt gecreëerd over/voor jezelf) een behoorlijke stoorzender zijn en je productiviteit beïnvloeden. Met behulp van NLP kun je deze overtuigingen veranderen. Identificeer eerst de belemmerende overtuigingen die je hebt, zoals “Ik kan dit niet” of “Ik heb geen tijd”. Vervang deze vervolgens door positieve en ondersteunende overtuigingen, zoals “Ik ben capabel” en “Ik maak tijd voor wat belangrijk is”.
Techniek 3: Prioriteiten stellen
Misschien wel de beste manier om jouw productiviteit te verbeteren is: priorieiten stellen. Tijdens de NLP Basis Practitioner gaan we daar ook effectief mee aan de slag.
Stephen Covey is een Amerikaans auteur (onder andere bekend van zijn bestseller The Seven Habits of Highly Effective People) deed eens een interessante demonstratie in één van zijn talks. Dit is een perfecte verbeelding van hoe men prioriteiten stelt en zou moeten stellen. Op het podium haalt hij een grote augurkenpot uit zijn tas, zet die op tafel en vertelt (vertaald vanuit het Engels):
“Deze lege pot staat voor de hoeveelheid tijd die je in een week kunt besteden. Hij is best groot, maar niet oneindig – er zijn maar zoveel uren in een week.”
Dan pakt hij een zak met pingpongballen uit zijn tas en vult de pot tot aan de rand met pingpongballen.
“De pingpongballen staan voor je prioriteiten: de dingen die belangrijk zijn voor het bereken van je doelen. Nu kunnen er geen pingpongballen meer bij, maar is de pot dan ook vol? Nee, tussen de pingpongballen past nog een aantal knikkers, welke staan voor de minder belangrijke zaken die gedaan moeten worden maar geen prio hebben. En dan is er nog zand ter opvulling van de pot: dingen die voor jou niet belangrijk zijn, maar die je wel ‘moet’ van jezelf, dagelijkse romslom.”
Precies toen de toehoorders dachten dat de pot toch écht vol begon te raken, gooit Stephen een glas water over de pot. Hij vult aan:
“Dit water staat voor de dingen die niet belangrijk zijn en die ook niet moeten, ook wel ruis of afleiding.”
Oefening
De augurkenpot is een mooi metafoor voor onze planning of hoe wij een dag of week indelen. Achterhaal aan de hand van dit verhaal: wat zijn voor jou pingpongballen? Wat knikkers? En wat zand en water? En op welke manier vul jij dan jouw augurkenpot?
Techniek 3: Mensen modelleren met een hoge productiviteit
Zo is er ook eens een modellering (lees: NLP modelleren) uitgevoerd op de Amerikaanse president (van 1953 tot 1961) Dwight Eisenhower. Hij kreeg het namelijk gemanaged om tijdens de Koude Oorlog, de ruimterace én de oorlog in Korea productief zijn aandacht te verdelen. Hij gebruikte een strategie om te bepalen welke dingen prioriteit hebben: welke dingen hij kon delegeren en laten vallen. Zijn manier van denken en handelen is later vertaald naar een model ‘de Eisenhower Matrix’.
Techniek 5: Het onderbewuste aanspreken
En dan last but not least is er ons onderbewuste: zodra we op dit level trainen, gebeuren er mooie dingen. Ons onderbewuste speelt een grote rol in onze productiviteit. NLP geeft ons de mogelijkheid om direct met ons onderbewustzijn te communiceren en positieve veranderingen aan te brengen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van affirmaties en suggesties die gericht zijn op het vergroten van onze productiviteit. Via deze repetitieve oefeningen (je mind gaat heel lekker op herhaling) creëer je je eigen positieve toekomst. In de NLP noem je dit ook wel ‘Timeline therapy’: je visualiseert je ideale toekomst waarin je productief bent en bereikt wat je wilt. Stel je voor dat je deze toekomst al hebt bereikt en werk terug naar het heden, stap voor stap. Misschien kom je er achter dat je helemaal niet harder hoeft te werken, maar louter je focus mag verleggen.
‘If you cannot do great things, do small things in a great way.’ – Napoleon Hill
Meer energie ervaren?
Wil jij een productief sprintje trekken tijdens je werk, in je relatie of tijdens fysieke inspanningen? Lees dan hoe deze NLP-technieken je helpen je om op korte termijn meer energie te ervaren voor zowel lichaam als geest.
Of je nu worstelt met uitstelgedrag, gebrek aan motivatie of moeite hebt om gefocust te blijven. De NLP Basis Practitioner is een geschikte opleiding met praktische en effectieve methoden om persoonlijk en zakelijke doelen te bereiken. Begin vandaag nog met het toepassen van deze technieken of bekijk onze opleidingsdata.