De beste versie van jezelf? Zet de kickstart voor een succesvoller leven!
De beste versie van jezelf? Zet de kickstart voor een succesvoller leven!”.
Voorkom teleurstellingen; durf je huidige aanpak over de boeg te gooien!
Zit je soms knel over keuzes die je vroeger of recent hebt gemaakt? Gaan gedachten zoals: “Waarom heb ik het niet zo aangepakt, dat wilde ik in eerste instantie toch al doen?” door je hoofd heen? De angst om afgewezen te worden aan de hand van je keuzes is geen pretje, dus voorkomen is beter dan genezen.
Door fouten te maken leer je juist en durf je uit je comfort zone te stappen. Wil jij weten hoe je voor je doelen durft te gaan, uit je oude patronen stapt en meer risico’s gaat nemen? Lees dan snel verder!
Het gevoel van spijt is bij iedereen bekend en het is een rot-gevoel. Je hebt het idee dat je hebt gefaald en had gewild dat je het anders had aangepakt. Je bent teleurgesteld in jezelf en soms andere mensen ook. Dit is iets wat we allemaal willen voorkomen. Wat er gebeurt is dat je vanuit je oude patronen blijft reageren, puur omdat je gewend bent om zo te handelen. De vraag is: “Hoe stap je uit deze patronen?”
Hierbij de volgende stappen:
Bewustwording is de eerste stap naar verandering.
1. Inzicht krijgen in de situatie
Voor dat je je oude patronen kan doorbreken, is het van belang dat je ziet wat deze eigenlijk zijn. Krijg inzicht in het proces dat jij hierin loopt. Kijk eerst goed naar wat je hebt gedaan. De volgende vragen kunnen je helpen de situatie duidelijk te krijgen:
- Wat was de situatie?
- Wat zijn de keuzes die ik had?
- Welke keuze heb ik genomen?
- Waarom heb ik voor deze aanpak gekozen?
- Wat is het resultaat hiervan?
- Wat had er volgens mij anders moeten gaan?
Heb je na het stellen van deze vragen een duidelijk beeld van jouw gedragspatroon? Zo ja, dan kan je door naar de volgende stap.
Voorbeeld:
“Vorige week had ik een discussie met een collega over hoe we de maandelijkse vergadering moesten gaan indelen. Ik had hierin de leiding kunnen nemen of ik kon op de achtergrond. Ik heb gekozen om op de achtergrond te zitten omdat ik bang was dat mijn ideeën niet goed genoeg zouden zijn.
Achteraf bleek ik nog betere ideeën te hebben dan mijn collega maar om nog meer in te brengen was helaas geen tijd meer voor.
Ik had gewild dat ik alsnog op mijn ideeën was terug gekomen zodat ik ook meer input van mijn kant had laten zien.”
Wacht niet op het juiste moment. Het leven vindt nu plaats. Doe wat je echt graag wilt.
2. Gewenste situatie schetsen
Als je voor jezelf duidelijk hebt wat er precies is gebeurd, is het nu tijd om te kijken naar wat je anders had willen zien. De beste manier om dat te doen is door te visualiseren ( De situatie in een nieuw beeld denken), door te visualiseren kan je aanpassingen brengen aan de situatie.
Concentreer je op de situatie. Vervang nu de dingen waarvan jij denkt dat die anders hadden moeten gaan. Loop de situatie nog eens langs en zie voor je wat het resultaat van jouw aangepaste actie zou zijn.
- Ben ik hier tevreden over?
- Heb ik nu een duidelijk beeld over wat ik wil aanpassen voor de volgende keer?
- Wat voor gevoel geeft deze verandering mij?
- Is deze positief?
Maak hier een duidelijk werkbaar doel voor jezelf, het beste om dat te doen is door het doel SMART te maken. Door gebruik te maken van deze methode wordt de kans groter dat je het doel bereikt omdat het duidelijk richting geeft. SMART staat voor: Specifiek Meetbaar Acceptabel Realistisch en Tijdsgebonden. Door deze onderdelen uit te schrijven en duidelijk te maken voor jezelf, zal het ook eenvoudiger worden omdat je weet wanneer welke resultaten moeten worden behaald.
Voorbeeld:
“Als ik meer input had gegeven, dan had ik meer contact met de andere collega’s. Ik had dan ook feedback voor mijn ideeën kunnen ontvangen, zo heb ik een beter beeld wat de rest van de collega’s hier van vinden en kan ik voor een volgende keer beter mee werken.
Mijn doel voor de volgende vergadering is dat ik mij meer proactief ga opstellen door vooraf met mijn naaste collega’s mijn ideeën voor te leggen. Zo kan ik al een idee krijgen van wat de reacties van andere collega’s kunnen zijn en feedback vragen over hoe ik mijn ideeën beter en zelfverzekerder kan overbrengen.
3. Hindernissen inzichtelijk maken
Het is van belang om goed te weten wat je zou kunnen tegenhouden om jouw gestelde doel te kunnen bereiken. In hoeverre zijn er hindernissen die jou belemmeren in het behalen van jouw doel? Door deze hindernissen inzichtelijk te maken zal je ze ook sneller kunnen herkennen en kan je er makkelijker afstand van nemen.
Voorbeeld:
“Wat mij tegenhoudt is toch de onzekerheid over de reacties van collega’s. Ik ben bang dat ik dan niet goed genoeg ben om ook input te geven. Dit komt vooral vanuit mijn eigen gedachten die niet altijd realistisch zijn en dat is iets waar ik vaak tegenaan loop.”
4. Hulpbronnen opsporen
Nu je weet wat je eventueel kan belemmeren om je doel te bereiken, kun je hulpbronnen inschakelen. Hulpbronnen kunnen verschillende dingen zijn zoals; vrienden, familie, dingen, plaatsen, activiteiten etc. Door hier gebruik van te maken voorkom je een eventuele terugval in je hindernis. Ze helpen je ook om gemotiveerd te worden om je gestelde doel te behalen. Welke aspecten in je leven zorgen ervoor dat je een positieve houding aanneemt en hoe kan je die inzetten voor het behalen van je doel?
Soms kan een hulpbron ervoor zorgen dat de hindernis in zijn geheel verdwijnt, zoals bij het onderstaande voorbeeld:
Voorbeeld:
“Wat voor mij belangrijk is is dat ik realistische verwachtingen nodig heb om meer zelfvertrouwen te hebben. Door dit bespreekbaar te maken met mijn vrienden kreeg ik al meer zelfvertrouwen. Dit kan ik bereiken door eerst individueel met een aantal collega’s mijn idee te bespreken, zo weet ik wat ik kan verwachten.”
I wasn’t lucky, I deserved it.
5. Doorzetten!
Als je alle stappen hebt doorlopen is het belangrijk om ook achter je gemaakte keuzes te blijven staan. Houdt dit vol tot je je doel hebt bereikt, motiveer jezelf door je doel goed voor ogen te blijven houden. Het is hard werken en het eindresultaat is verbluffend.
Er zijn verschillende dingen die je nog kan toepassen om het behouden van je bereikte of bijna bereikte doel eenvoudiger te maken. Wat een goede start is om mee te beginnen, laat je negativiteit los. Of dat nu een negatieve houding of een negatieve gedachte, het is belangrijk dat je dat leert los te laten. Als je meer wilt weten over hoe je negatieve gedachten aanpakt klik dan op de link.
De laatste tips om je mee te geven: Laat de drang tot perfectie op, zeg vaker ja of nee en blijf trouw aan jezelf. Als je de stappen van het SMART doel hebt gevolgd kan er nog iets tussen komen wat ervoor zorgt dat het behalen van het doel moeilijker wordt. Als het de eerste keer niet lukt, geef dan niet op.
Meer tips of inspiratie nodig? Bezoek dan onze pagina en lees de volgende blogs:
- De kracht van visualisatie
- Vergroot je zelfdiscipline en kom nooit meer te laat
- Vergroot effectief jouw assertiviteit op de werkvloer
4 geweldige manieren om minder perfectionistisch te zijn