
NLP & positieve psychologie: het beste van twee werelden
Als coach ben je voortdurend op zoek naar methoden om je cliënten te helpen hun potentieel te maximaliseren. Twee benaderingen die vaak naar voren komen – en nog weleens met elkaar worden verwisseld – zijn NLP & positieve psychologie. Hoewel deze twee methoden hun eigen unieke invalshoeken hebben, delen ze ook veel overeenkomsten en kunnen ze elkaar in combinatie versterken. In dit artikel kijken we naar de verschillen en overeenkomsten tussen NLP en positieve psychologie, en hoe je deze technieken kunt inzetten om het beste uit je cliënten te halen.
NLP & positieve psychologie
Ons instituut is grotendeels ingericht op de NLP methode. Bij neurolinguïstisch programmeren richten we ons op de verbinding tussen neurologische processen, taal en gedragspatronen die door ervaring zijn aangeleerd. NLP stelt dat je door het veranderen van je denk- en taalpatronen, ook je gedrag en emoties kunt veranderen. Het is als een toolkit voor persoonlijke ontwikkeling en communicatie, met technieken zoals herkaderen, ankeren en modelleren.
Wil jij je geweldig voelen? Bekijk de video waarin de effectieve ‘Voel je Geweldig’ techniek wordt gedemonstreerd, een techniek die positieve psychologie met NLP combineert.
Aan de andere kant richt de positieve psychologie, een tak van de psychologie die zich richt op het bevorderen van het welzijn en het maximaliseren van potentieel. In plaats van zich te concentreren op problemen en pathologie, richt positieve psychologie zich op wat goed gaat in het leven van mensen. Het gaat om het ontwikkelen van sterke punten, het vergroten van geluk en het cultiveren van een positieve mindset In feite is positieve psychologie een onderdeel van en een middel voor NLP.
Het beste van twee werelden: de overeenkomsten
1. Focus op sterke punten
Zowel NLP als positieve psychologie richten zich op het versterken van wat goed gaat. In NLP wordt dit gedaan door technieken zoals modelleren, waarbij je succesvolle strategieën van anderen nabootst. Positieve psychologie richt zich op het ontdekken en ontwikkelen van iemands eigen sterke punten.
2. Verandering van perspectief
Beiden benaderingen helpen mensen om hun perspectief te veranderen. NLP gebruikt technieken zoals reframing om negatieve gedachten om te zetten in positieve. Positieve psychologie moedigt mensen aan om te focussen op dankbaarheid en positieve ervaringen.
3. Doelgerichtheid
Zowel NLP als positieve psychologie zijn zeer doelgericht. NLP helpt mensen hun doelen te bereiken door middel van specifieke technieken zoals visualisatie en ankertechnieken van succesvolle ervaringen of emoties uit het verleden. Positieve psychologie maakt gebruik van oefeningen zoals het visualiseren van een ideale toekomst om motivatie en richting te bieden.
De verschillen tussen NLP en Positieve Psychologie
NLP is ontwikkeld in de jaren 70 door Richard Bandler en John Grinder en is gebaseerd op het bestuderen van succesvolle mensen. Positieve psychologie is een relatief nieuwe tak van de psychologie, ontstaan in de late jaren 90 door Martin Seligman en anderen, en is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar geluk en welzijn.
NLP is zeer praktisch en gericht op het direct veranderen van gedrag en mentale patronen door specifieke technieken. Positieve psychologie is breder en meer wetenschappelijk onderbouwd, gericht op het begrijpen en bevorderen van menselijk geluk en welzijn.
NLP wordt vaak gebruikt in coaching, therapie en zelfhulp, met een sterke nadruk op communicatie en persoonlijke ontwikkeling. Positieve psychologie wordt toegepast in verschillende domeinen, waaronder onderwijs, werkplek, therapie en persoonlijk welzijn, met een focus op het bevorderen van positieve emoties en relaties.
Zo integreer je beide methodes als coach
1. Drie goede dingen
Deze oefening uit de positieve psychologie kan je helpen om je cliënten een positieve mindset te laten ontwikkelen. Vraag je cliënt om elke dag drie goede dingen op te schrijven die hen zijn overkomen. Dit helpt om de focus te verleggen naar het positieve en om dankbaarheid te vergroten.
2. Sterke punten identificeren
Net zoals in positieve psychologie, moedig je je cliënten aan om hun sterke punten te ontdekken en te gebruiken. Dit kan door middel van gesprekken, oefeningen en observaties. Vragen als “Waar ben je echt goed in?” en “Wat zijn momenten waarop je je krachtig voelt?” kunnen hierbij helpen.
3. Herkaderen
Gebruik de NLP-techniek van reframing om je cliënten te helpen negatieve gedachten om te zetten in positieve. Bijvoorbeeld, als een cliënt zegt “Ik faal altijd,” kun je hen helpen deze gedachte te herkaderen naar “Ik leer van mijn ervaringen en word elke dag beter.”
4. Visualiseren van de toekomstige zelf
Laat je cliënt visualiseren hoe zijn of haar ideale toekomst eruitziet en welke stappen er gezet kunnen worden om daar te komen. Dit inspireert en motiveert je cliënt om actie te ondernemen. Gebruik de stappen van visualisatie, concreet maken, doelen stellen en actie ondernemen om een duidelijk plan te ontwikkelen.
5. Ankeren
Gebruik de NLP-techniek van ankeren om positieve emoties en zelfvertrouwen te versterken. Laat je cliënt een moment van succes en kracht herbeleven en koppel dit aan een fysiek gebaar, zoals het samenknijpen van de duim en wijsvinger. Dit anker kan dan later worden gebruikt om dezelfde positieve gevoelens op te roepen.
Zo gebruik je beide methodes als manager of leidinggevende
Stel je voor dat je werkt met een manager die moeite heeft met assertiviteit, dan heeft het effect als je beide benaderingen gecombineerd inzet. Zo kun je beginnen met de oefening van ‘Drie goede dingen om jezelf als manager of je cliënt die manager is te helpen zich te concentreren op de positieve aspecten van zijn werk. Vervolgens kun je de sterke punten van de manager identificeren en hem aanmoedigen om deze in zijn dagelijks werk te gebruiken, door de kracht van herhaling toe te passen. Door middel van herkaderen kun je negatieve gedachten zoals ‘Ik ben niet assertief genoeg’ omzetten in een positieve affirmatie zoals ‘Ik heb de kracht om mijn mening te uiten.’ Ten slotte kun je de visualisatietechniek gebruiken om de manager te helpen een specifiek beeld te vormen met behulp van submodaliteiten uitvragen en ankertechnieken om positieve gevoelens van zelfvertrouwen op te roepen wanneer dat nodig is.
Blijvend effect
Zowel NLP als positieve psychologie bieden krachtige tools en technieken die coaches kunnen gebruiken om hun cliënten te helpen hun potentieel te maximaliseren. Door de sterke punten van beide benaderingen te combineren, kun je een robuuste en effectieve aanpak ontwikkelen die je cliënten helpt om positieve (blijvende) veranderingen in hun leven aan te brengen. Of het nu gaat om het ontwikkelen van assertiviteit, het verbeteren van communicatie of het bevorderen van algemeen welzijn, de integratie van NLP en positieve psychologie kan een wereld van verschil maken.
Wil je meer leren over NLP en positieve psychologie en hoe ze je kunnen helpen om een betere coach te worden? Bekijk ons aanbod aan cursussen en ontdek hoe je deze krachtige technieken in je dagelijks werk kunt integreren. Samen kunnen we werken aan een gelukkiger en succesvoller leven voor jou en je cliënten. Download de brochure.