NLP technieken & oefeningen voor persoonlijke groei
Van ankeren, de logische niveaus, het Meta-en Miltonmodel, tot herkaderen en waarnemingsposities. Weet jij welke NLP technieken en oefeningen er allemaal zijn? In dit artikel vind je een overzicht van diverse NLP technieken en oefeningen met een korte beschrijving.
NLP technieken en oefeningen: communicatie en verbinding
NLP houdt zich o.a. bezig met de vraag: wat zijn de onbewuste processen die ten grondslag liggen aan succesvol gedrag of communicatie? Hoe meer kennis je hebt over de werking en inhoud van je binnenwereld (o.a. de communicatie met jezelf), hoe beter je kunt communiceren met de buitenwereld. De onderstaande NLP technieken en vaardigheden helpen je daarbij.
NLP Basisovertuigingen
NLP kent een aantal uitgangspunten die overgenomen zijn van succesvolle mensen. Ze vormen de basis van NLP. Deze NLP basisvooronderstellingen ontstonden toen de grondleggers van NLP zich afvroegen wat succesvolle mensen nu zo succesvol maakt. Ze kwamen erachter dat deze mensen bepaalde overtuigingen hadden die een belangrijke rol in hun succes speelden. Deze overtuigingen hebben de NLP grondleggers gegroepeerd tot de NLP basisovertuigingen. Ook wel de NLP basisvooronderstellingen genoemd. Lees hier meer over de NLP Basisovertuigingen.
NLP Communicatiemodel
Het NLP communicatiemodel is het proces van het waarnemen van de buitenwereld via onze zintuigen, het intern filteren van deze informatie en het omzetten van deze informatie naar gedrag. Vanuit het communicatiemodel gezien, heeft ieder mens een unieke waarneming van de wereld. Dit terwijl de echte werkelijkheid uit veel meer informatie bestaat dan dat je bewust waarneemt. Lees hier meer over het NLP Communicatiemodel.
Rapport
Rapport is één van de belangrijkste NLP ‘technieken’. Het is eigenlijk een bepaalde houding, dat aan de basis staat van alle NLP technieken die volgen. Rapport kan worden omschreven als ‘een staat van wederzijds vertrouwen en flow tussen individuen of groepen mensen’. Als je rapport hebt bereikt, zit je op dezelfde golflengte. Rapport zorgt ervoor dat weerstand wordt verlaagd en dat de persoon waarmee we communiceren ontvankelijker wordt voor onze communicatie. In de communicatie kan rapport het verschil betekenen tussen een succesvolle, productieve communicatie en een niet-productieve interactie. Klik voor meer informatie op de link hieronder:
Zintuigelijke NLP technieken en oefeningen
Binnen NLP wordt veel gewerkt met non-verbale communicatie. Non-verbale signalen vertellen iets over wat iemand op dat moment ervaart. Het geeft dus belangrijke informatie waarmee je kunt werken. De zintuigen spelen daarbij een belangrijke rol. Hieronder vind je de NLP technieken waarbij gewerkt wordt met de zintuigen.
Kalibreren
Als je erachter wilt komen welk effect je communicatie heeft, moet je leren kalibreren. Kalibreren betekent ‘scherpzinnig zintuiglijk waarnemen’. Het is een vaardigheid waarmee je zeer gedetailleerd minimale non-verbale signalen bij de ander kunt observeren zonder te interpreteren. Door te kalibreren herken je wanneer een persoon in een bepaalde stemming is, of in een andere stemming raakt. Het is net als rapport een belangrijke vaardigheid die aan de basis van alle andere NLP technieken ligt.
Klik voor meer informatie over Kalibreren op deze link
Modaliteiten / Representatiesystemen
Alle informatie komt bij ons binnen via vijf zintuigen, en mensen ervaren zichzelf en de wereld om zich heen door middel van deze zintuigen. Binnen NLP worden onze zintuigen ook wel modaliteiten of representatiesystemen genoemd. De vijf representatiesystemen of hoofd-modaliteiten zijn: visueel (zien), auditief (horen), kinesthetisch (voelen), olfactoir (ruiken), gustatoir (proeven). Ze worden binnen NLP ook wel afgekort als VAKOG.
Submodaliteiten
Al onze interne representaties van de wereld (onze herinneringen, het heden, of van de toekomst) zijn gebaseerd op vijf hoofd-modaliteiten: visueel (beeld), auditief (geluid), kinesthetisch (gevoel; intern en extern), geur en smaak. Deze vijf modaliteiten zijn vervolgens weer opgebouwd uit meerdere kleinere onderdelen, de submodaliteiten. Een submodaliteit is een specifieke eigenschap van de desbetreffende hoofd-modaliteit. Het werken met submodaliteiten is een techniek om o.a. onze interne belevingswereld (ervaringen en gevoelens) positief te veranderen. Lees hier meer over submodaliteiten.
Oogpatronen
Op het moment dat we informatie intern opzoeken, of nieuwe informatie creëren, bewegen we onze ogen een bepaalde richting op. De richting waarop iemand zijn ogen beweegt, geeft aan of iemand een interne representatie visueel, auditief of kinesthetisch beleeft. Door het nauwkeurig observeren van de oogbewegingen kun je veel informatie verzamelen en inzicht krijgen in de soort verwerking die op een bepaald moment plaatsvindt.
Meer informatie over Oogpatronen
Taal NLP oefeningen en technieken
Taal is één van de belangrijkste en krachtigste aspecten van NLP. De aandacht ligt daarbij niet alleen op wat iemand zegt (verbaal), maar vooral ook op wat iemand niet zegt (non-verbaal). Letten op en aanpassen van je taalgebruik helpt je bij alle vormen van communicatie.
Het feedback Sandwich-model
Het feedback Sandwich-model is een simpele techniek voor het geven van effectieve feedback. Binnen dit model zit de corrigerende feedback verpakt tussen twee lagen van positieve feedback. Je begint met de positieve feedback, gevolgd door corrigerende feedback, afgesloten met wederom positieve feedback. Dit model maakt het geven van feedback voor de zender makkelijker. Ook verzacht het de impact van de feedback bij de ontvanger. Lees hier meer over dit model.
Het Metamodel
Het Metamodel is een tool om algemeen, vaag taalgebruik specifieker te maken. Dit door ontbrekende informatie (door weglatingen, vervormingen en generalisaties) in taalgebruik bij de ander naar boven te halen en op te sporen. Het helpt ons om van de oppervlaktestructuur naar de dieptestructuur (de onderliggende betekenis) te gaan. Hierdoor wordt ruis in de communicatie voorkomen. Daarnaast geeft het Metamodel inzicht in het wereldmodel van de ander. Met behulp van zogeheten ‘uitdagingen’ kun je een ander helpen om zijn ervaringen, beelden, gemoedstoestand en beperkingen te veranderen.
Het Miltonmodel
Het Miltonmodel is het tegenovergestelde van het Metamodel. Het maakt vaag taalgebruik niet specifieker, maar maakt juist bewust gebruik van vage aanduidingen en weglatingen. Je geeft zo weinig mogelijk specifieke inhoud. Dit zodat de luisteraar zelf kan bepalen welk beeld hij in jouw context wil plaatsen. Het doel van dit model is onder andere om meer rapport te krijgen. In sommige gevallen wordt het ook gebruikt om het bewuste af te leiden om te kunnen communiceren met het onderbewustzijn.
Herkaderen
Herkaderen, oftewel reframing, is de techniek van het positief denken. Het wordt gebruikt om de betekenis die je aan gedrag toekent te veranderen en meer keuzemogelijkheden te creëren. Je geeft een andere betekenis aan een prikkel van buitenaf. Hierdoor komt er meer beweging in een vastgelopen denkwijze die een probleem vormt. De drie belangrijkste vormen van herkadering zijn inhoud herkadering, context herkadering en betekenis herkadering. Lees hier meer over herkaderen.
Sleight of mouth (NLP Master Practitioner)
Sleight of mouth is een systeem van 14 verschillende taalpatronen om een overtuigingen van iemand, of die van jezelf te beïnvloeden. In dit systeem verander je door middel van taal de perceptie van een persoon of een overtuiging. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om te kiezen voor een andere, meer positieve overtuiging. Lees hier meer over Sleight of mouth.
NLP technieken om doelen te realiseren
NLP geeft belangrijke inzichten in je patronen en processen. Tevens biedt het diverse technieken en vaardigheden om deze patronen en processen te veranderen of te beïnvloeden. Dit met het doel om onder andere obstakels te overwinnen, makkelijker je doelen te realiseren en meer succes te behalen.
Modelleren (NLP Master Practitioner)
Binnen NLP is modelleren een methode om vaardigheden over te nemen van succesvolle anderen. Dit doe je door middel van het observeren en in kaart brengen van succesvolle processen die ten grondslag liggen aan de vaardigheid die jij over wilt nemen. Er zijn diverse manieren om te modelleren. Bij gedragsmodellering analyseert men gedrag (of de omgeving) en hakt deze op in kleine elementen, tot het niveau dat ze overgenomen en overgedragen kunnen worden. Lees hier meer over modelleren.
Visualiseren
Visualisatie is simpel gezegd het vertalen van een gedachte naar een beeld, een uitdrukkingsvorm. Het is een krachtige NLP techniek die je kan helpen obstakels te overwinnen en doelen te bereiken. De gedachten en beelden die je creëert tijdens visualisatie, creëren (nieuwe) neurale paden, wat leidt tot een soort ‘gedrags-geheugen’. Hierdoor kun je je gedrag of prestaties verbeteren en je doelen makkelijker realiseren. Lees hier meer over visualisatie.
NLP oefeningen en technieken voor coachen en trainen
De onderstaande NLP technieken en oefeningen worden vaak gebruikt binnen coaching. Daarnaast zijn ze ideaal om te gebruiken voor je persoonlijke groei. Ze geven meer inzicht en duidelijkheid, en zijn ondersteunend in het realiseren van (gedrags)veranderingen.
Logische niveaus
De logische niveaus van Bateson, is een model om verandering, leren en communiceren inzichtelijk te maken. In het model wordt aangegeven hoe personen en organisaties op verschillende manieren functioneren en hoe dit elkaar beïnvloedt. Het model geeft inzicht in je manier van denken, doen en voelen op verschillende niveaus. De logische niveaus bestaan uit: omgeving, gedrag, vaardigheden, overtuigingen, identiteit en zingevingsniveau. Lees hier meer over de logische niveaus.
Hypnose (NLP Master Practitioner)
Hypnose is een kunstmatige trance, waarin iemand vatbaarder is voor suggesties. Het is een gecreëerde staat van bewustzijn waarin het subject ontspannen en geconcentreerd op een bepaald onderwerp is. Door middel van hypnose kun je contact maken met het onderbewustzijn. Door in deze veranderde bewustzijnstoestand te komen, kunnen verborgen ervaringen of ingesleten patronen uit het onderbewuste naar boven worden gehaald. Lees hier meer over hypnose.
Waarnemingsposities
De oefening waarnemingspositie is een krachtige oefening om situaties objectiever, vanuit meer afstand, of met een andere blik waar te kunnen nemen. Je bekijkt een situatie vanuit je eigen positie, dat van de ander en vanaf een afstandje (meta-positie). Hierdoor ontstaat er meer creativiteit en flexibiliteit in het eigen denken en gedrag. Tevens krijg je meer inzicht in de invloed van jouw (non)verbale gedrag op anderen, en de invloed van hun gedrag op jou.
Veranderen van gemoedstoestand/emoties
NLP biedt diverse oefeningen en technieken om meer controle te ervaren over je emoties en/of om je gemoedstoestand te veranderen. Hierdoor krijg je meer grip op hoe je je op bepaalde momenten voelt.
Ankeren
Ankeren is een techniek die je in staat stelt om positieve emoties op te roepen. Een anker is een externe prikkel (een stimulus) die gekoppeld wordt aan een interne stemming (een specifiek respons). Het kan iets zijn wat we zien, horen, voelen, tegen onszelf zeggen, proeven of ruiken. Denk aan een woord, muziek, een aanraking, een smaak of een voorwerp. Ankers hebben veel invloed, omdat ze onmiddellijk intense (zowel positieve of minder prettige) stemmingen kunnen oproepen. NLP leert je hoe je bewust positieve ankers bij jezelf en anderen kunt ‘installeren’ om in de gewenste stemming te komen. Lees hier meer over ankeren.
Tijdlijnen
Binnen NLP wordt regelmatig met tijdlijnen gewerkt. In een tijdlijn liggen alle gebeurtenissen uit iemands leven opgeslagen in de vorm van herinneringen en toekomstbeelden. Denk aan plannen, doelen, wensen en dromen. Het werken met tijdlijnen houdt zich bezig met de vraag hoe iemand zijn ervaringen opslaat in de onbewuste herinnering. Maar ook hoe dit vervolgens van invloed is op het huidige gedrag. Het is één van de NLP technieken om angst te overwinnen, emoties uit het verleden los te laten, beperkende overtuigingen te veranderen en toekomstige doelen makkelijker te bereiken.
Wil jij meer leren over NLP en je kennis over NLP verdiepen? Dan is de NLP Basis Practitioner, en de NLP Master Practitioner wat voor jou! Download hier de gratis brochure, of neem gerust contact met ons op.