Ontdek en leer over de magie van NLP
De mens leert al vanaf de geboorte, door het imiteren van anderen. Als baby imiteren we ons moeders gezicht wanneer ze naar ons lacht. We imiteren onze broers en zusjes als we willen leren lopen. We willen op onze eigen benen staan en dat lukt beter als we eerst kijken naar hoe anderen dat doen.
NLP is óók ontstaan door te kijken naar gedachten en gedrag van succesvolle mensen en dit vervolgens te imiteren. En dan vooral door te kijken naar wat er precies voor zorgt dat bepaalde mensen ergens in uitblinken.
In de jaren 60-70 in de Verenigde Staten waren er een aantal therapeuten die fantastische resultaten bereikten bij hun cliënten. Wat deden zij anders dan de gemiddelde therapeuten?
Hier was een zekere Gregory Bateson benieuwd naar. Om hier achter te komen bedacht hij om simpelweg opnames te gaan maken van drie uitblinkende therapeuten: Fritz Perls (Gestalttherapie), Virginia Satir (Gezinstherapie) en Milton Erickson (Hypnotherapie). Want hoe leer je beter dan door je focus te leggen op degenen die de beste resultaten bereiken?
Richard Bandler was de student die deze opnamen mocht gaan maken en zo was het eerste zaadje van Neuro-Linguistic Programming geplant. Tijdens die opnames viel het hem op dat deze bijzondere therapeuten bepaalde overeenkomsten hadden. Deze overeenkomsten in hun werkwijze is Bandler samen met John Grinder gaan bundelen in een boek genaamd ‘The Structure of Magic’.
Want magie, dat is eigenlijk wat het is. NLP gaat niet uit van de objectieve benadering van de wetenschap en kijkt niet naar wat de “normale” mens in de massa doet – wat de standaard is. NLP gaat uit van de subjectieve benadering. NLP gaat uit van jouw eigen ervaring en hoe je met een betoverende structuur jouw eigen weg naar succes verlicht.
Zoals Roald Dahl zei: “And above all, watch with glittering eyes the whole world around you because the greatest secrets are always hidden in the most unlikely places. Those who don’t believe in magic will never find it”.
Om de eerste stap te zetten in jouw nieuwe wereld van Neuro-Linguistisch Programmeren is het belangrijk om de uitgangspunten die ontleend zijn aan modellen van succesvolle mensen te kennen. Deze uitgangspunten zijn gegroepeerd in de 10 basisovertuigingen van NLP.
1. Als iemand anders het kan, kan jij het ook
Veel mensen denken dat je persoonlijkheid en kwaliteiten iets vaststaands zijn. Als je eenmaal volwassen bent, verandert er niet zoveel meer aan de manier waarop je denkt en doet. Dit is dat veel mensen geloven. Maar waar je je op focust wordt de werkelijkheid. Wat nou als je je eens focust op hoe anderen iets voor elkaar krijgen? Het is alleen maar een kwestie van weten hoe je het moet doen. Dat is en van de uitgangspunten van NLP.
2. Falen bestaat niet, alleen feedback
Je kunt een gemaakte fout beschouwen als een tekortkoming, een mislukking. Dat is wel erg definitief, vind je niet? Als je verder kijkt dan dat, zul je zien dat fouten een enorme bron van leerzame informatie bevatten. Als we fouten nu eens interpreteren als feedback in plaats van falen, kunnen we hier beter van worden, in plaats van te concluderen dat je niet goed genoeg bent en het daarbij ophoudt.
3. Je hebt altijd een andere keuze
“If you never change your mind, why have one?” De manier waarop we denken, resulteert in onze keuzes en ons gedrag. Als iemand een slechte dag heeft en besluit om in bed te blijven liggen, is het de manier waarop ze denken wat ervoor zorgt dat dat besluit gemaakt wordt . Blijkbaar denk je dan dat in bed blijven liggen je dag beter maakt. Maar je hebt altijd een andere keuze. Als je je gedachten verandert, zul je niet meer reageren op je omgeving zoals je dat voorheen deed, maar met een nieuwe blik een andere werkelijkheid creëren. Het is zo simpel als het klinkt.
4. Je hebt alle nodige hulpbronnen in je
We willen allemaal iets bereiken in het leven. Één of meerdere doelen. Toch zitten we niet altijd in de juiste gemoedstoestand om gewenste resultaten te kunnen bereiken. Men wijst dan vaak een externe oorzaak aan om vervolgens achterover te leunen omdat ze overtuigd zijn dat zij zelf toch geen controle hebben over hun gemoedstoestand. Omdat iets buiten henzelf die gemoedstoestand veroorzaakt. Maar iedereen heeft alle nodige hulpbronnen in zich. Degene die we nog niet kunnen vinden, kunnen we van anderen overnemen. Elk persoon heeft tenminste één situatie meegemaakt waarin hij zich sterk, moedig, dankbaar of succesvol voelde. Je hebt altijd de mogelijkheid deze hulpbronnen naar boven te halen en in te zetten.
5. De kaart is niet het gebied
Iedereen verwerkt informatie op een andere manier. De één verwerkt het sneller, de ander krijgt misschien veel meer prikkels binnen. Het verschilt per persoon welke informatie van de werkelijkheid weggelaten wordt en welke niet. Alles wat wij waarnemen, hebben wij weer een andere interpretatie van. Dit wordt ook wel je referentiekader genoemd: je psychische werkelijkheid. De kaart (de objectieve wereld) is dus niet het gebied (de subjectieve wereld).
6. Verandering van het proces is krachtiger dan de inhoud van de ervaring
We hebben maar weinig controle over bepaalde factoren en gebeurtenissen in ons leven. Aan de inhoud kan je dus vaak niet heel veel veranderen. Waar je wel controle over hebt, is je reactie erop en je omgang ermee: het proces. De manier waarop je erover denkt maakt al het verschil.
7. Communicatie is respons
Actie is reactie. Zelfs ‘niks’ doen is communicatie en een actie. Wat je doet en zegt zal dus altijd een respons opleveren van je omgeving. Het is belangrijk om dan te weten welke communicatie het beste past bij verschillende omgevingen en mensen. De communicatie moet worden afgestemd op de ontvanger in diens context.
8. Elk gedrag heeft een positieve intentie
Er is een verschil tussen het gedrag zelf en de achterliggende bedoeling daarvan. Het is belangrijk om dit te kunnen scheiden. Net als bij ‘de kaart is niet het gebied’ gaat het erom dat je je blik op negatief gedrag kan herkaderen en kan waarnemen bij de betreffende persoon wat zijn positieve intentie is. Op deze manier zou je bijvoorbeeld de betekenis kunnen veranderen van een probleem. Zo ontstaat er een andere stemming en is het al fijner om een oplossing te zoeken voor het probleem.
9. Respecteer het wereldmodel van een ander
Zoals eerder vernoemd heeft iedereen een ander referentiekader; een ander wereldbeeld. Elk persoon is ergens anders opgegroeid, op een bepaalde manier opgevoed, heeft bepaalde mensen ontmoet en zo is dus zijn wereldmodel gevormd. Het is belangrijk daar oog voor te hebben en respect voor elkaars wereldmodel te houden.
10. Lichaam en geest zijn onvoorwaardelijk met elkaar verbonden
Lichaam en geest zijn niet zo gescheiden als men vaak denkt. Je merkt al dat het in onze taal zit vastgelegd dat we lichaam en geest gescheiden houden. ‘Mijn lichaam doet pijn’. We spreken alsof wij de geest zijn die een lichaam ‘heeft’. Zolang je onthoudt dat lichaam en geest een hecht samenspel spelen, kun je meer controle uitoefenen op je gehele ‘zijn’. Bij bepaalde gedachten en gedrag komt weer een bepaalde fysiologie tot uiting. Angstige gedachten zorgen voor een snel kloppend hart. Als je lichaam ongezond of moe is, uit dat zich weer in bepaalde gedachten.
Heb je nu interesse in een NLP Opleiding? Bekijk de mogelijkheden hier.
Wil je vrijblijvend vragen stellen aan onze coaches? Zie Facebook