NLP training volgen? 5 tips om het meest uit je training te halen
Volg jij binnenkort een NLP training, of overweeg je om er één te volgen? En wil jij alles eruit halen wat erin zit, om maximaal resultaat te behalen? In dit artikel vertellen oud-NLP cursisten Guus Jongeren en José Marchena Garcia wat zij hebben gedaan om het meest uit hun NLP training te halen. En delen ze praktische tips waarmee jij dat ook kan.
Wat is een NLP training?
De NLP training is de studie naar onze bewuste en onbewuste binnenwereld en naar ons gedrag. Het geeft inzicht in ‘hoe’ je reageert met je communicatie en je gedrag op dat wat je waarneemt. Tijdens de training leer je diverse mentale technieken om problemen vanuit het verleden op te lossen en je doelen beter te bereiken. Het resultaat is dat jij de leiding gaat nemen over je eigen leven en (nog) bewuster in het leven gaat staan. Dit resultaat kun je vergroten, door de onderstaande tips toe te passen waarmee je het meest uit je training haalt.
Tip 1. Vergroot je intrinsieke motivatie
Guus Jongeren weet precies waardoor hij het meest uit zijn training kon halen: “Ik heb mij goed voorbereid voor ik aan de NLP training begon. Door boeken te lezen en o.a. naar de informatieavond te gaan, wist ik wat je met NLP kunt bereiken. Deze kennis zorgde voor een sterk enthousiasme en grote intrinsieke motivatie. Beiden zijn belangrijk om het meest uit je training te halen. Mensen leren namelijk makkelijker als ze enthousiast en gemotiveerd zijn, en het maakt de NLP opleiding nog leuker.
“Hoe sterker je motivatie is, hoe meer je uit de opleiding kunt halen.”- Guus
In de praktijk
Voel jij je nog niet helemaal gemotiveerd voor de opleiding? Bijvoorbeeld omdat het niet vanuit jezelf gefinancierd of gekozen is? Vraag jezelf dan af wat je nodig hebt om je motivatie te vergroten. Lees bijvoorbeeld van tevoren wat over NLP, zoals het NLP handboek. Voorafgaand aan de opleiding krijg je 47 pagina’s uit dit boek via de mail toegestuurd. Als je een idee hebt wat NLP is, hoe het je helpt om te groeien op werk en privé vlak, en wat het jou gaat opleveren, vergroot je je intrinsieke motivatie.
Tip 2. Blijf dicht bij jezelf en stel jezelf open voor wat zich aandient
Dat Guus zich op deze manier voorbereidde, betekent niet meteen dat het voor een ander ook goed werkt, vertelt hij: “Er is geen goed en fout in hoe je het meest uit je NLP training haalt. Het hangt niet alleen af van de persoon zelf, maar ook waar je als persoon op dat moment in je leven staat.” Zo dook José bijvoorbeeld zonder gedetailleerde NLP kennis de opleiding in: “Hoe goed je je ook voorbereidt, je weet nooit precies wat er gaat gebeuren. Stap er lekker relaxt in, met een nieuwsgierige en open houding. Ga het maar ontdekken en toon moed om je open te stellen voor wat zich aandient tijdens de opleiding. Je kunt dan echt de diepte in gaan.” – Aldus José.
In de praktijk
Blijf dicht bij jezelf. Als je je wilt inlezen over NLP, dan is dat helemaal goed. Er blanco inspringen en je laten verrassen ook. Doe wat goed voelt voor jou. Je wordt tijdens de opleiding hoe dan ook – met of zonder gedetailleerde NLP voorkennis – bewuster van jezelf, je denken en communicatie. Ook gaat NLP echt voor je leven door het in de praktijk te ervaren. En vind je het spannend om je open te stellen? Tijdens de opleiding wordt veel aandacht besteed aan het creëren van een hecht groepsgevoel. Hierdoor ontstaat er een leuke en veilige sfeer, wat ruimte geeft om je open te stellen.
“Iedereen in de groep heeft eigen uitdagingen, en ze zijn ze er allemaal om naar ’the next level’ te gaan. Als je daar bewust van bent, is het makkelijker om jezelf ook open te stellen.”- José
Tip 3. Denk alvast na over wat je uit de NLP training wilt halen
Je gaat een deel van je tijd en energie investeren in de opleiding. Het is daarom de moeite waard om van tevoren na te denken over wat je uit de training wilt halen. Wat wil je veranderen of verbeteren op privé of werkvlak? Guus vertelt dat hij meer uit de NLP training kon halen door specifiek te weten wat hij wilde verbeteren. Ook José heeft hier van tevoren over nagedacht: “Ik had vooraf een paar obstakels/punten geïdentificeerd waar ik aan wilde werken. Die casussen heb ik ingebracht tijdens de training, waardoor ik er echt iets heb uitgehaald wat voor de rest van mijn leven waarde oplevert.”
In de praktijk
Bedenk van tevoren globaal waar je aan wilt werken, en sta ook open om je te laten verrassen. Je gaat met je onderbewustzijn aan de slag, waardoor er nieuwe dingen naar boven kunnen komen, vertelt José. “Durf je daarin kwetsbaar op te stellen en echt jezelf te zijn, dan haal je er veel meer uit voor jezelf. Het is die echtheid en intensiteit die de NLP opleiding zo mooi en waardevol maakt. Kies voor jezelf, en laat los hoe andere mensen je zien of over je denken.”
Tip 4. Durf vragen te stellen
Loslaten wat anderen van je denken, betekent ook dat je jezelf tijdens de opleiding ruimte geeft om vragen te stellen. “Durf vragen te stellen die over het onderwerp gaan waarover gesproken wordt. Je mag kritisch en sceptisch zijn, maar laat wel je oordeel buiten de deur. Weet dat domme vragen niet bestaan. Elke vraag is een goede vraag en door vragen te stellen help je ook de rest van de groep.” – Aldus Guus.
In de praktijk
Noteer van tevoren de vragen die je hebt. Heb je geen vragen vooraf? Dat is ook prima: tijdens de NLP opleiding ontdek je nieuwe dingen die je aan het denken zetten, waardoor wellicht nieuwe vragen opkomen. En is iets nog niet duidelijk? Je krijgt voldoende ruimte om de trainer of coach aan de mouw te trekken. Als het te snel gaat en je meer uitleg wilt, maar ook als je meer verdiepende vragen hebt.
Tip 5. Zorg goed voor jezelf tijdens de NLP opleiding
“Zorg goed voor jezelf tijdens en na een opleidingsdag, want zonder dat je het doorhebt ben je best hard aan het werk,” vertelt Guus. “Als jij je op je best voelt, haal je het meest uit de NLP training. Doe wat goed voor jou voelt. De ene persoon heeft behoefte om na een trainingsdag erover te praten. Een ander wilt juist tijd voor zichzelf om alles te laten bezinken. Vertrouw erop dat je vanzelf merkt wat daarin de juiste keus voor jou is.”
In de praktijk
Goed voor jezelf zorgen wordt aangemoedigd tijdens de opleiding. Je krijgt voldoende pauzes, tijd en ruimte om op te laden, of om dingen met elkaar te bespreken en te oefenen. Neem ook die ruimte voor jezelf in de avonden na de trainingsdag. Hoe je daar invulling aan geeft is aan jou, zegt José: “Er gebeurt van alles in je hoofd, want je gaat met je onderbewustzijn aan de slag en nieuwe dingen leren. Ga dus lekker ontspannen, en neem tijd voor jezelf om het te verwerken.”
“Gun jezelf als je de intensieve opleiding volgt, echt de tijd om twee weken met jezelf, NLP en je leven bezig te zijn. Dan haal je het meest uit je NLP opleiding.”- Guus
Twee extra tips
Tip 6. Blijf ook na de training met de NLP tools ‘spelen’
Je hebt aan het eind van de NLP opleiding geleerd “hoe” te denken, zodat je de “wat” (de inhoud) zelf kunt invullen. Anders gezegd; je weet hoe je je brein in je voordeel laat werken. Tijdens de opleiding ervaar je wat de voordelen hiervan zijn. Daar wil je natuurlijk ook van blijven genieten na de opleiding. “Blijf daarom je kennis en skills toepassen en verbeteren. Blijf de “wat” invullen die jij graag wilt. Je weet nu immers “hoe” je dat kan doen. In het begin vraagt dit nog om je bewuste aandacht, maar voor je het weet maakt je brein onbewust nieuwe keuzes in denken en doen.” – Aldus Guus
“Blijf wat je leert toepassen in de praktijk. En als je er er meer over wilt weten, lees dan NLP boeken, volg de Master, of doe de Practitioner nog een keer. Als het genoeg is voor je; ook prima.” – Guus
In de praktijk
Tijdens de NLP Practitioner opleiding leer je o.a. praktische NLP tools. Ook krijg je ruimte om ermee te oefenen en ze zelf te ervaren. Wil je de tools later aanscherpen, of even terugkijken hoe de uitvoering ook alweer ging? Na de opleiding krijg je toegang tot de NLP community. Hierin vind je lessen met uitleg over de tools en visuele voorbeelden.
Tip 7. Zet de stappen door
Geef jezelf tijd om alle nieuwe informatie te verwerken, én onderneem ook actie. Jose: “In de opleiding leer je verantwoordelijkheid te nemen voor wat je wilt, en waar je naartoe gaat. Dit geeft een sterke basis van waaruit je verder kunt werken. Zet deze inzichten na de training daadwerkelijk om in actie. Dan haal je alles uit je opleiding. Zo wilde ik in Spanje wonen, en heb ik na de opleiding die stap ook echt genomen”
“De opleiding is het begin van zelfontdekking waarin je verandering in gang zet. Het zaadje zit er al en tijdens de opleiding geef je het water en licht. Het begint pas écht na je opleiding; je laat het zaadje groeien tot een boom. Dat heeft tijd nodig, en is een continu proces waarin je steeds meer van jezelf ontdekt. ”- Jose
In de praktijk
Geef jezelf de tijd die je nodig hebt om de nieuwe ervaringen te laten bezinken. En zet vervolgens je nieuwe inzichten en doelen ook werkelijk om in actie. Vind eventueel een NLP Buddy waarmee je kunt sparren en die je scherp houdt. Ga vervolgens aan de slag in de praktijk en vertrouw op het proces. Zoals Guus mooi zegt: “Omdat er veel is gewerkt op onbewust niveau, ga je nieuwe dingen zien, horen, voelen, ervaren en doen. Soms heb je dus even tijd nodig om het te laten inwerken, maar verandering gaat hoe dan ook gebeuren.”
Heb je vragen over de Practitioner opleiding, of wil je er meer over weten? Download dan hier de gratis brochure.