
De positieve & negatieve impact van social media op ons sociale leven
De socials: we haten het en houden ervan. Of je nu door Instagram scrollt voor inspiratie of het gebruikt om klanten te werven, of gewoon je dagelijkse ervaringen deelt – social media is voor velen een soort parallelle wereld aan de echte geworden. Voor sommigen is het een essentieel instrument voor werk en zakelijke groei, terwijl anderen het zien als een plek om persoonlijke verhalen en successen te delen. Maar tegelijkertijd kan diezelfde liefde voor social media omslaan in frustratie: overprikkeling, afleiding en het gevoel van verbondenheid dat vaak net zo snel verdwijnt als het komt. In dit artikel gaan we dieper in op de impact van social media en geven we je tips om een gezonde, bewuste relatie met je digitale wereld te ontwikkelen.
Het is een haat-liefdeverhouding die velen herkennen. Aan de ene kant biedt het podium voor zelfexpressie en zakelijke kansen, aan de andere kant kunnen de constante notificaties en eindeloze feed je afleiden van de echte wereld. Dus, hoe beïnvloedt social media ons sociale leven, zowel positief als negatief? En belangrijker nog: hoe zorgen we ervoor dat we de balans vinden tussen verbinding en overprikkeling?
Positieve impact van social media: verbinding, inspiratie en ontwikkeling
1. Sociale verbinding en ondersteuning
Een van de grootste voordelen van social media is dat het mensen in staat stelt om verbinding te maken, ongeacht de fysieke afstand. Via apps zoals Facebook, Instagram en WhatsApp kunnen we in contact blijven met vrienden en familie, zelfs als ze aan de andere kant van de wereld wonen. Dit kan zorgen voor een gevoel van verbondenheid en nabijheid. Ook kan het bieden van virtuele steun, zoals het ontvangen van lieve berichten tijdens moeilijke periodes, troost bieden.
2. Inspiratie en troost
Social media is een bron van inspiratie. Een mooie foto op Instagram of een pakkende quote op Twitter kan je motiveren en je nieuwe perspectieven geven. Daarnaast kan het delen van persoonlijke ervaringen, zoals heel wat dappere bekende en minder bekende mensen doen tijdens hun break-up of periodes van rouw, een vorm van catharsis zijn. Het kan opluchten om gevoelens te delen en te merken dat anderen zich herkennen in jouw situatie. Social media geeft je de mogelijkheid om jezelf uit te drukken en je gedachten met de wereld te delen.
3. Persoonlijke ontwikkeling
Ook op het gebied van zelfontwikkeling biedt social media veel mogelijkheden. Van online cursussen tot zelfhulpartikelen en motiverende video’s, de platforms staan vol met content die gericht is op groei en ontwikkeling. Vergeet ook niet om onze socials te volgen, te vinden onder @hetnlpinstituut. Je kunt deel uitmaken van communities waarin je wordt uitgedaagd om te leren en te groeien, of inspiratie op te doen van anderen die hun persoonlijke reis delen.
Ontdek of het 5-daagse programma Free Your Mind iets is voor jouw zoon of dochter. Jongeren krijgen de kans om op een duurzame en praktische manier meer grip te krijgen op hun leven en hun toekomst. Plan een vrijblijvend adviesgesprek.
Negatieve impact van social media: overprikkeling, isolatie en uit verbinding raken
1. Overprikkeling en verslaving
Kijk eens op je smartphone bij jouw ‘Gezondheid’ overzicht hoeveel uur jij gemiddeld op je telefoon zit: is dit hoe jij het wil en wat je nodig hebt? Het constante gebruik van social media kan zorgen voor overprikkeling. We spenderen gemiddeld meer dan vijf jaar van ons leven aan social media, en het eindeloze scrollen kan leiden tot mentale uitputting. Het FOMO-gevoel (“Fear Of Missing Out”) kan daarbij sterk worden aangewakkerd, doordat je constant geconfronteerd wordt met andermans hoogtepunten. Dit kan leiden tot een gevoel van buitensluiting, wat je emotionele en mentale welzijn negatief kan beïnvloeden.
2. Eenzaamheid en isolatie
Ironisch genoeg, hoewel social media bedoeld is om mensen te verbinden, kan het juist het tegenovergestelde effect hebben. Hoewel we via onze feeds altijd op de hoogte zijn van het leven van anderen, missen we vaak de diepere verbindingen die we ervaren in face-to-face-contacten. Brené Brown, expert op het gebied van kwetsbaarheid en verbinding, benadrukt dat sociale media geen vervanging is voor echte intimiteit. Ondanks dat we meer dan ooit verbonden zijn, voelen veel mensen zich eenzamer dan ooit.
Beluister hier de podcast-aflevering van Brené Brown over validatie zoeken via Instagram.
3. Afleiding en verlies van focus
Social media kan ons ook afleiden van onze doelen en missie. Urenlang scrollen kan ervoor zorgen dat je minder tijd besteedt aan activiteiten die echt belangrijk voor je zijn. Bovendien laat onderzoek zien dat het gevoel van ‘passief deelnemen’ aan het leven via social media ons rationele denkvermogen beïnvloedt. Dit kan ertoe leiden dat je irrationele beslissingen neemt, zoals het kopen van producten via advertenties of het verspreiden van fake news. Hierdoor raak je verder verwijderd van wat je werkelijk wilt bereiken.
5 inzichten om mindful met social media om te gaan
1. Wees bewust van je emoties tijdens het scrollen
Check regelmatig hoe je je voelt na het gebruik van social media. Volg alleen accounts die je blij maken en inspireren.
2. Maak je feed positief en constructief
Ontvolg accounts die je onzeker maken of gebruik de mute-functie om negativiteit uit je feed te filteren zonder de persoon te ontvolgen.
3. Stel tijdslimieten in
Beperk je schermtijd door bijvoorbeeld na een kwartier stoppen met scrollen. Dit voorkomt dat je onbewust te veel tijd verspilt. Je kunt ook een timer limiet instellen op je smartphone.
4. Neem regelmatig een break
Probeer af en toe een social media-pauze in te lassen van een dag, week of maand. Je zult merken dat het leven offline ook heel fijn is.
5. Wees kritisch op wat je ziet
Realiseer je dat veel content op social media bewerkt is en niet altijd de realiteit weergeeft. Vergelijk jezelf niet met ‘perfecte’ plaatjes.
Welke intentie en keuze ligt onder je (social media) acties?
Het vinden van een gezonde balans met social media begint bij bewustzijn van de impact die het op je leven heeft. Het gaat niet alleen om wat je doet, maar ook om hoe je je daarbij voelt en hoe je keuzes maakt.
Wil jij leren hoe je die balans kunt behouden, zowel persoonlijk als professioneel? Tijdens de NLP Basis Practitioner opleiding ontdek je hoe je bewuster en doelgerichter kunt omgaan met je gedachten en gedrag. Download de brochure.