Zo verander je de angst van ‘alleen zijn’ in een kans voor persoonlijke groei
Alleen zijn kan voor veel mensen een ongemakkelijk gevoel veroorzaken. Vaak zoeken we als gevolg vlug de afleiding of het gezelschap weer op. Echter biedt vaker tijd met jezelf doorbrengen júist kansen voor persoonlijke groei. In dit artikel bespreken we hoe je het discomfort van ‘alleen zijn’ als uitnodiging kunt gebruiken om jezelf beter te leren kennen en uiteindelijk succesvoller te zijn.
Alleen zijn als kans voor persoonlijke groei
Alleen zijn met jezelf en je gedachten
Af en toe helemaal alleen ‘met jezelf’ zijn is voor een heleboel dingen goed. Eén van de voordelen van alleen zijn is de ruimte die er vrijkomt voor zelfreflectie. Je leert jezelf beter kennen en begrijpen: jouw eigen gekke, wrange en geweldige gedachten en gevoelens komen tevoorschijn. Ga maar eens na hoe en in welke mate we ons vaak bekommeren over de ander wanneer we in een gezelschap van twee zijn. Deze zorgzaamheid en aandacht is nu een keertje helemaal en alleen voor jou!
Alleen zijn = zelfzorg
Constant in contact staan kan je mentaal uitputten. Wat tijd alleen doorbrengen staat je toe om terug op te laden. Gun jezelf deze momenten van selfcare. Wellicht is selfcare een ‘uitgemolken’ woord voor je, maar de inhoud van het woord is voedend voor ieder mens. Het kan een extra uitdaging zijn om goed voor jezelf te zorgen of om jezelf te verwennen wanneer je alleen bent, maar wel o zo belangrijk om het te kunnen. Gebruik deze momenten om aandacht te besteden aan je fysieke en emotionele welzijn. Zie het als een spirituele beoefening.
Solo-tijd: actief en passief
Er bestaat een verschil tussen actief en passief alleen zijn. Bij de passieve versie ben je meer aan het niksen: heel gezond en effectief voor je zenuwstelsel. Zorg dan dat je echt de stilte opzoekt en ontprikkelt zónder televisie of comfort food maar eerder met een simpel stressballetje, piano playlist of kleurboek.
Bij de actieve versie – het echt zitten met je gedachten – doe je meer aan zelfreflectie en ga je op zoek naar je innerlijke stem, vragen en antwoorden. Door je gedachtes en acties op te schrijven, kun je bijhouden wat er daadwerkelijk binnen je speelt en dat is altijd meer dan je in eerste instantie denkt. Met deze informatie kun je vervolgens werken. Vraag jezelf vervolgens: waar sta ik nu? Hoe voel ik me daar bij? Wat zijn mijn doelen zijn? Hoe kan en wil ik evolueren als individu?
De kracht van stilte
Vrijwel alle succesvolle mensen beschouwen stilte als een onmisbaar onderdeel van zelfontwikkeling en het leiden van een bezield leven, vertelt Brené Brown in haar boek ‘De moed van Imperfectie’. Brené voelde altijd een immense weerstand in haar opkomen bij de gedachte om vaker alleen te zijn. Maar in haar onderzoek naar de link tussen ‘succes’ en ‘alleen zijn’ gaven zowel mannen als vrouwen aan dat ze het, om te voorkomen dat ze te gestresst en overbelast werden, nodig hadden lichaam en geest tot rust te brengen door momenten van stilte – of dat nou meditatie of gebed was – of geregeld even de tijd te nemen om te niksen en echt tijd alleen door te brengen.
Brené: Ik had een zeer beperkte kijk op stil zijn; ik zag het als in kleermakerszit op de grond zitten en je focussen op het ongrijpbare niets. Maar naarmate ik meer verhalen verzamelde en analyseerde, drong het tote me door dat mijn idee niet klopte. Dit is de definitie van ‘stilte’ die uit mijn nieuwe analyse naar voren kwam:
Stilte is geen kwestie van focussen op het niets, maar van een opening creëren. Stilte ervaren betekent de deur openzetten naar een ruimte zonder emotionele rommel, waar je kunt stilstaan bij je gevoelens, gedachten, dromen en vragen. En het is er nog leuk ook.
Alleen zijn = je passies en verlangens ontdekken
So, “who are you when no one’s in the room?” Wanneer je alleen bent, heb je de vrijheid om nieuwe dingen te ontdekken en jouw verlangens te verkennen. Of stel 5 NLP-vragen aan jezelf om jouw ambitie en passie te vinden. Neem de tijd om te experimenteren met verschillende activiteiten en interesses. Misschien ontdek je wel een verborgen talent of een nieuwe passie waar je anders nooit achter was gekomen. Probeer iets nieuws – schilderen, schrijven, muziek maken of tuinieren. De mogelijkheden zijn eindeloos. Je zult verrast zijn van wat voor inspiratie er kan ontstaan wanneer je alleen bent.
Alleen zijn = werken aan je relaties
Ironisch genoeg kan vaker alleen zijn de kwaliteit van je relaties met anderen verbeteren. Doordat je tijd alleen doorbrengt, leer je je eigen behoeften en grenzen beter kennen. Dit zal je helpen om gezondere relaties aan te gaan en bewustere keuzes te maken in wie je wel of niet in je leven toelaat. Deze solo-tijd kan ervoor zorgen dat je sterker wordt in het bepalen en belichamen van wat je nodig hebt om vervolgens beter te kunnen geven én ontvangen in een bepaalde relatie.
Vaker alleen-tijd creëren: hoe?
Maar hoe doe je dat dan: comfortabel alleen zijn? In je vertrouwde bubbel met een constante stroom aan prikkels en afspraken kan het best lastig zijn om de stilte op te zoeken en je helemaal af te zonderen. Ook met kleine stapjes kun je in je dagelijks leven vaker tijd creëren voor jou.
Tip 1: ga offline
Verbreek de verbinding van je Wifi, je televisie én je telefoon. Soms kan het helpen wanneer je op geen enkele manier meer een prikkel kunt krijgen, en echt ‘disconnected’ bent, je pas echt de rust de ruimte voelt om met jezelf te zijn.
Tip 2: Plan tijd in om alleen te zijn
Het is absoluut geen gek idee en slim om in je agenda regelmatig een ochtend, middag of avond alleen te blokken. Is een compleet dagdeel je nog wat te lang, dan kun je ook beginnen met een halfuurtje per dag. Probeer dit eens een week vol te houden en kijk wat er gebeurt. Op den duur zul je je steeds comfortabeler voelen in je eigen gezelschap. En dit zal uiteindelijk ook in je relaties met vrienden, op je werk en in je familieleven doorwerken en op die manier je hele leven verrijken.
Laat het discomfort van ‘alleen zijn’ je dus niet tegenhouden, maar zie het als een kans om te groeien en te bloeien. Hoewel alleen zijn ongemakkelijk kan voelen, biedt het tegelijkertijd waardevolle kansen voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Tijdens onze NLP-opleidingen leer je hoe je kunt focussen op jouw gedachten, gevoelens en doelen. Download hier de brochure.