5 effectieve stappen voor sterker zelfvertrouwen
Confidence is courage at ease.
Weet je wat het enige is wat jou ervan weerhoud om moedig en zelfverzekerd te zijn?
Jij.
Geen zorgen – zelfvertrouwen opbouwen en zelfsabotage verminderen is makkelijk, al helemaal met de vijf stappen die we voor je hebben samengesteld.
Zelfsabotage, denk je? Is dat echt een ding? Ja zeker – en bijna iedereen doet het. Gelukkig kan je je nu bewust worden van wat je tegenhoudt, en beginnen met eraan werken en het veranderen. Ten slotte – een gevangene kan niet ontsnappen, als hij niet weet dat hij een gevangene is.
Maar als eerste; voordat je dit artikel leest, recht je rug en zorg dat je rechtop zit. We zullen hier later verder op terugkomen – je lichaam (en houding) zijn essentieel in het bepalen van hoe je je over jezelf voelt. Voel je het verschil al, dat een rechte rug maakt?
1. Je gedachten volgen je lichaam
Zoals je misschien al weet, heeft je lichaam een grote invloed op je gemoedstoestand. Een van de belangrijkste onderdelen van zelfvertrouwen ervaren, is dan ook om je fysiek goed te voelen. Als je je moe en uitgeput voelt, is er een grote kans dat je niet optimaal voor je lichaam hebt gezorgd.
Je gemoedstoestand is een barometer van hoe je je lichaam behandelt.
De link tussen gezond eten en meer zelfvertrouwen hebben lijkt misschien vergezocht, maar is het niet. Vanaf het moment dat je gezond begint te eten voel je meer energie, en laat energie nou net datgene zijn wat je nodig hebt om de dag door te komen! Gezond eten, en een beetje moeite, zal je beter laten voelen van binnenuit. Zo zal er minder ‘ruimte’ zijn voor negativiteit!
Smile away!
Jezelf verzorgen is een kleine stap richting zelfvertrouwen, maar zeker geen onbelangrijke. Als je naar jezelf kijkt in de spiegel – wat zie je?
Onderzoek heeft aangetoond dat glimlachen bepaalde plezier-hormonen opwekt. Onder deze hormonen zijn endorfine (een natuurlijke pijnstiller) en serotonine, een anti-depressief hormoon.
De uitdrukkingen van je gezicht, of ze nu ‘gedwongen’ zijn of vrijwillig, zijn aanmoedigingen voor je hersenen om de emoties achter die uitdrukkingen, te versterken. Glimlachen bestrijdt zelfs stress, en laat je er aantrekkelijker, zelfverzekerd en succesvol uitzien.
Dus de volgende keer dat je in de spiegel kijkt – lach! We garanderen je dat dit in het begin heel ongemakkelijk zal voelen. De stem in je hoofd slaat vast op hol: “Wat ben je aan het doen? Dit ziet er niet uit.”
Gelukkig leren we je later in dit artikel hoe je die gedachten positief van herformuleren, dus hou vol – blijf lachen naar jezelf en anderen. Hierdoor zul je je positiever en zelfverzekerder voelen!
De buitenkant telt ook!
Misschien voelt het niet zo, maar door iets meer tijd aan je uiterlijk te besteden, geef je jezelf het signaal dat je die tijd en aandacht waard bent. Zorg dat je je uiterlijk niet ‘opgeeft’, door dezelfde oude trui zes dagen achter elkaar te dragen. Draag een andere, nieuwe trui – misschien zelfs in een felle kleur. Draag die hakken, draag die lipstick, koop die rugtas of dat veel-te-blinkende horloge. Dit zal je laten voelen alsof je al je verzorging waard bent – en dat ben je!
2. Negatieve gedachten en hoe je ze kan veranderen
Wellicht vraag je je af, zoals we allemaal wel eens doen – waar komen mijn negatieve gedachten vandaan? Het antwoord daarop is vrij simpel; ze zijn enigszins automatisch. Dit betekent dat we geen controle over ze hebben, omdat we ons niet bewust zijn van waar (en wanneer) ze ontstaan – in de amygdala.
De amygdala is het gedeelte van de hersenen wat verantwoordelijk is voor onze emoties. Het zorgt ervoor dat onze gedachten en ons lichaam reageren op de dingen die ons overkomen. Bijvoorbeeld: als iets stressvols gebeurt, reageert je lichaam misschien met een zware ademhaling, een hogere lichaamstemperatuur, enzovoorts. Op zo’n moment zou je amygdala reageren met automatische gedachten – gedachten die je je veilig laten voelen, die je in je (gevoelsmatige) comfort zone houden.
Dit proces gaat automatisch, omdat de amygdala zo snel mogelijk alles wil doen om ervoor te zorgen dat de stressor weggaat.
The only walls around you are the ones you build yourself.
Voor veel mensen zijn deze automatische gedachten negatief. Vaak vallen ze in een (of meerdere) van deze categorieën:
Alles-of-niets-denken
De wereld en alles wat je overkomt is of compleet slecht, of compleet goed. “Niemand praat ooit tegen me.” (vaak helemaal niet waar!)
Overgeneraliseren
Als er slechte dingen gebeuren, worden die gelijk gezien als een oneindig patroon van negativiteit. “Dit gebeurt mij altijd. Ik krijg ook nooit rust.”
Het positieve uitsluiten
Als er iets goeds gebeurt, wordt het direct weggewuifd. “Dat telt niet, want…”
Te snel conclusies trekken
Het, zonder bewijs, lezen van de gedachten van anderen. “Ze keek me zo aan, ze haat me.” (misschien had ze gewoon een slechte dag, en vind ze je eigenlijk heel aardig?)
Catastroferen / minimaliseren
Slechte gebeurtenissen/dingen worden extreem groot en belangrijk gemaakt – belangrijker dan alles. Goede dingen, echter, worden verkleind naar ‘kleine dingetjes’ en worden onbelangrijk gemaakt.
Als, dan…
De wereld raakt hierbij vol met zelf-bedachte regels over hoe anderen zich zouden moeten gedragen. “Als ze me echt aardig zouden vinden, zouden ze…” of “Als ze echt van me hield, dan zou ze…”
Door deze automatische gedachten te veranderen, verander je je reactie op wat er met je gebeurt. Het veranderen van deze negatieve gedachten zorgt ervoor dat je je zekerder voelt en een realistischer beeld van de werkelijkheid krijgt.
De orbitofrontale cortex, het deel van de hersenen dat jou voorziet van logische redenering, reageert niet zo snel op de omgeving, als de amygdala normaal doet. Hier moet je bewust aan werken.
Hoe kan ik dit aanpakken?
Om je bewust te worden van jouw negatieve gedachten, volg deze stappen:
- Ga na of er een eerste teken van een emotionele reactie is op wat er gebeurt.
- Vaak is dit fysiek. Herken wat er lichamelijk verandert. Je hartslag? Je lichaamstemperatuur? Verandert je ademhaling?
- Haal nu diep adem, zo vaak je maar wilt!
- Luister naar de gedachten die voorbij komen. Wat zeggen deze gedachten nu exact?
Confidence it not something ready-made. It comes from your own actions.
Door dit te doen, betrek je actief, de orbitofrontale cortex erbij. Hierdoor nemen rationele gedachten, de (negatieve) automatische gedachten over. Je kunt nu deze gedachten herkennen en aanpassen. Bijvoorbeeld: Ik kan nooit iets weten of groeien, totdat ik het probeer.
Negatieve gedachten: | Positief herkaderde gedachten: |
---|---|
“Ik ben niet goed genoeg.” | “Ik ben goed zoals ik ben.” |
“Ze gaan me nooit leuk vinden.” / “Niemand vindt me echt leuk”. | “Ik kan nooit iets weten, totdat ik het probeer/doe.” |
“Waarom overkomt mij dit altijd?” | “Dit gebeurt bij veel mensen, wat uitmaakt is hoe ik hierop reageert.” |
“Ik zou nooit zonder de ander kunnen leven.” | “Ik vertrouw op mijn eigen kunnen en veerkrachtigheid.” |
“Ik zou gelukkig zijn als ik betere cijfers zou halen.” | “Mijn cijfers zeggen niks over mij als persoon zijnde.” |
“Als mensen de echte ‘mij’ zouden kennen, zouden ze me niet leuk vinden.” | “Als deze mensen mij niet leuk vinden, zijn er genoeg anderen die dat wel zou vinden.” |
De volgende keer wanneer je een emotionele reactie voelt opkomen – laat je ‘rationele’ brein deze omzetten in de patronen, eerder besproken.
Adem zelfvertrouwen in, adem negativiteit uit. Vraag jezelf:
- “Wat voor gedachte heb ik nu?”
- “Heb ik bewijs dat deze gedachte feitelijk is? Of kan ik deze gedachte omzetten in een realistische/positieve gedachte?”
Tenslotte is zelfvertrouwen niet: “Mensen zullen me leuk vinden” – zelfvertrouwen is: “Het zal geen invloed op me hebben als ze me niet mogen”
3. Kleine aanpassingen maken grote veranderingen
Zoals we eerder hebben uitgelegd, maken kleine stapjes het makkelijker om grote doelen te bereiken.
Wanneer je voor jezelf wolkenkrabbers aan doelen stelt, zullen deze doelen behoorlijk lastig, snel, waar te maken zijn.
Zodra je deze doelen niet behaalt in de tijd die je jezelf hebt gegeven, zal dat hoogstwaarschijnlijk invloed hebben op de manier waarop jij over jezelf denkt. “Zie je wel, ik heb het niet gehaald, ik kan het niet, het is mijn schuld..”
Geen wonder dat tevredenheid zo moeilijk te bereiken is, zodra je geen nieuwe fulltime baan vindt binnen een week. Het is simpelweg niet realistisch.
One small step for you, one giant leap for your confidence
De eerste stap naar het bereiken van je doelen is een kleine – een baby-step. Start met iets dat onmiddellijk en makkelijk uitgevoerd kan worden. Zodra je meerdere, kleine doelen behaalt, groeit je zelfvertrouwen en zie je dat dingen bereiken in het leven eigenlijk best makkelijk is, wanneer je je doelen realistisch houdt.
Elke taak die voldaan is, ongeacht hoe klein, zal een gevoel geven van vervulling en brengt je één stap dichter naar je grotere doelen.
Bijvoorbeeld: Start met een nieuw ding dat je wilt implementeren in je dagelijkse routine, de komende maand. Dit kan bijvoorbeeld zijn: Elke ochtend je bed opmaken, lachen naar tenminste drie vreemden op straat (als ze niet terug lachen betekent dat dat ze dit artikel nog niet hebben gelezen!).
Oefening baart kunst
Wanneer je een nieuwe stoel koopt bij IKEA, welke je zelf in elkaar moet zetten, kan een handleiding nog wel eens van pas komen. Je kan natuurlijk op de bank gaan zitten, kijkend naar alle losse onderdelen en je telekinese uittesten, maar kijk maar eens hoe ver dit je gaat brengen.
Voorbereiding is het halve werk. Zodra jij een toespraak/presentatie moet geven, schrijf deze dan niet de avond van te voren. Schrijf hem juist een tijd van tevoren en bereid je voor door hem meerdere keren door te lezen.
Bij voorbereiding komt ook oefening kijken. Als je niet eens in de zoveel tijd uit je comfort zone stapt, zul je ook niet verder komen. Hoe verwacht je dat er iets gaat veranderen als je maar blijft herhalen wat je al deed?
The way to develop self-confidence is to do the thing you fear.
4. Prioriteiten stellen
Prioriteiten, op zichzelf, is een wat vage term. Wat we bedoelen is je focus te verleggen, van alle dingen die niet kunt of hebt gedaan – naar de dingen die je wel kan, en gaat doen.
De manier waarop is heel simpel. Elke avond (of wanneer je lui bent zoals wij – eens per week) schrijf je je succesmomenten op. Dit kan zo makkelijk zijn als ze als notitie in je telefoon bewaren, of ze zelfs op je hand schrijven.
Wanneer je moeite hebt met het ontdekken van je successen, vraag het aan je vrienden. Door het maken van een lijstje van de dingen die je hebt bereikt, ben je bewust bezig deze dingen te implementeren in je lange-termijn geheugen.
Wat op te schrijven? Wacht niet totdat je je diploma voor het HBO hebt gehaald, of tot je eindelijk je crush van 2,5 jaar hebt uitgevraagd – elk klein succesmoment voldoet.
Heb je een gezond en lekker menu voor jezelf gekookt? Een vriend geholpen door een goed gesprek met hem/haar te voeren? Je stoel aan een oudere gegeven in de bus? Al deze dingen zijn succesmomenten, zodra je ze zo begint te zien.
Een kleine extra tip van de editors: Houd ook een lijstje bij van alle complimenten die je hebt ontvangen. Zelfs de kleinste! Een persoonlijk complimenten-boekje is een fantastische manier om je zelfvertrouwen te vergroten op de momenten dat je dat het meest nodig hebt!
5. I can’t fail… Can I?
Er is geen falen – alleen groei. Hoe inspirerend dat ook klinkt, het is makkelijker gezegd dan gedaan.
Of niet?
Wat gebeurt er echt als je faalt?
Valt de hemel naar beneden?
Zal je toekomst voor je ogen in elkaar storten?
Kan je dan echt nooit meer Netflixen?
Failure is success if we learn from it.
Dit zijn de dingen die wel echt gebeuren, als je ‘faalt’:
- Je doet ervaring op
- Je leert – hoe klein de les ook is, hij telt mee!
- De kans dat je in de toekomst succes behaalt, wordt groter (je weet nu immers precies wat je niet nog een keer moet doen)
- Je wordt sterker, meer in staat de dingen te doen die je eerst niet kon, en meer in staat om risico’s te nemen (aangezien falen in eerste instantie al vereist dat je een risico hebt genomen!)
- Je zou kunnen leren dat om hulp vragen, in de toekomst, helemaal oké is
- Je kan trots zijn op het feit dat je een poging gewaagd hebt, en uit je comfort zone bent gestapt
Welkom bij je nieuwe perspectief op alles!
We hebben je enkele manieren gegeven om je zelfvertrouwen te vergroten – laten we samenvatten waarom dit je zo gaat helpen. Als je je zelfkennis en zelfbewustzijn vergroot door actief te letten op je (niet langer negatieve) gedachten, heb je de eerste stap naar een zelfverzekerder leven gemaakt. Je zal minder denken en meer doen, dichter bij je doelen komen zonder jezelf te saboteren met negativiteit.
Het hele pad naar succes (klein of groot) zal veel makkelijker zijn, en veel leuker, zodra je gelooft dat je doelen behalen mogelijk is. Kleine stapjes – maar zelfverzekerde kleine stapjes! Geef jezelf alle tijd die je nodig hebt om uit te zoeken wat jou ervan weerhoudt meer zelfvertrouwen te ervaren.
Houd in gedachten dat groeien tijd nodig heeft, maar als het je niet uitdaagt, zal het je ook niet veranderen!
Meer weten over persoonlijke ontwikkeling en hoe jij de beste versie van jezelf kunt worden? In onze introductiedagen en NLP opleidingen komen deze onderwerpen ruimschoots aan bod. Voel je vrij om contact met ons op te nemen, welke vraag je ook hebt!