Echt luisteren – 5 tips om beter te leren luisteren
We kennen allemaal het belang van luisteren, maar hoe vaak doen we het echt goed? In dit artikel ontdek je welke vormen van luisteren er zijn, delen we praktische tips om je luistervaardigheden naar een hoger niveau te tillen en begeleiden we je op weg naar dieper luisteren.
Maak jezelf een meester in luisteren
Zodra we naar anderen luisteren, komen we vaak tot de ontdekking dat we aandachtiger kunnen luisteren. Wanneer we werkelijk horen naar wat anderen te zeggen hebben, vinden we hun inzichten en kijk op de wereld vaak verrassend. Wacht eens wat langer in plaats van dat je je gesprekspartner in de rede valt, zodat hij of zij de kans krijgt om een gedachte verder uit werken. Je zult eraan herinnerd worden dat ieder van ons zo ontzettend veel te bieden heeft, eigenlijk altijd meer of anders dan dat we ‘weten’ of verwachten. Hiervoor hoeven we enkel en alleen te: luisteren.
De verschillende vormen van luisteren:
We kunnen aandachtig(er) luisteren naar
- Onze omgeving
- Andere mensen
- Ons hogere zelf
- Overleden dierbaren
- Onze helden
- Stilte: zo leer je mediteren
Echt luisteren, wat is dat?
Als we bewust werken aan onze luisterskills, wordt ons luisteren al snel dieper. Het verdiepen van ons luisteren is niet zozeer tijdrovend, maar eerder een kwestie van aandacht schenken. En de beloning van aandacht is altijd genezing. De weg van het luisteren leidt ons naar verbinding en is gemeenschappelijk. We ontmoeten en begroeten onze omgeving, onze medemens en onszelf. Omdat de weg van het luisteren zijn oorsprong vindt in eerlijkheid, is het een spirituele weg.
Een gesprek moet idealiter een uitwisseling zijn van gedachten en niet, zoals velen van hen die zich het meest druk maken over hun tekortkomingen menen, een eloquent vertoon van scherpzinnigheid of retoriek. – Emily Post
Tip 1: Creëer de juiste mindset
Om echt te kunnen luisteren, is het essentieel om de juiste mindset te belichamen. Wees open en nieuwsgierig, en laat je oordelen en vooroordelen achterwege. Zet je ego opzij en focus volledig op de spreker. Stel jezelf de intentie om waardevolle informatie te ontvangen en te begrijpen wat er gezegd wordt. Met deze positieve mindset schep je een vruchtbare basis om effectief gehoor te geven aan hetgeen wat je belangrijk vindt.
Tip 2: Activeer je non-verbale communicatie
Naast het gebruik van je oren, kunnen ook je non-verbale signalen een enorm verschil maken in het luisterproces. Maak oogcontact met de spreker en knik af en toe om aan te geven dat je aandachtig bent. Gebruik daarnaast open lichaamstaal door je armen en benen niet gekruist te houden. Deze positieve non-verbale signalen stimuleren een goede communicatie en moedigen de spreker aan om vrijuit te praten. De houding van zowel de spreker als de luisteraar heeft dus altijd een aandeel in hoe smooth de communicatie verloopt.
Tip 3: Actief luisteren en ‘chunken’
De sleutel tot beter luisteren is actief zijn in het luisterproces. Stem af op de woorden, de intonatie, de pauzes en de emotie van de spreker. Toon interesse door vragen te stellen en verdiep je in het onderwerp. Als je op zoek bent naar bepaalde informatie, kun je gebruik maken van de NLP-gesprekstechniek chunken. Lees in deze post wat chunken inhoudt en hoe je het gebruikt in gesprekken.
Tip 4: samenvatten door ‘backtracking’
Oefen vervolgens samenvatten door belangrijke punten uit het gesprek op een beknopte en accurate manier te herhalen. Dit laat zien dat je echt betrokken bent wat de spreker weer motiveert om verder te praten. Samenvatten of herhalen wordt in de NLP ook wel backtracking genoemd.
Backtracking: Hierbij maak je gebruik van de sleutelwoorden die de ander heeft gebruikt en de daarbijbehorende tonaliteit. De gesprekspartner zal verbaal, maar vooral ook non-verbaal aangeven welke woorden belangrijk voor hem zijn welke niet. Dat kan bijvoorbeeld via intonatie, volume of gebaren. Luister goed naar wat de ander zegt en let vooral op bepaalde sleutelwoorden. Dit zijn woorden die eruit springen, omdat de spreker ze regelmatig gebruikt of omdat de spreker zelf aangeeft dat hij die items belangrijk vindt. Zorg dat je exact dezelfde woorden gebruikt, en zelf niets invult.
Tip 5: Respecteer het wereldmodel van de ander
Ten slotte helpt het om de overtuiging te hanteren die samen met nog negen andere basisovertuigingen het fundament vormen van de methodiek NLP, deze luidt: respecteer het wereldmodel van een ander. Iedereen is anders, omdat iedereen in een andere omgeving opgroeit met andere ervaringen en met ander startmateriaal. Volgens NLP komen deze verschillen voort uit het feit dat ieder mens een verschillend ‘wereldmodel’ (wereldbeeld) heeft. Elk begin van communicatie met een ander begint met het hebben van respect voor het wereldmodel van de ander. Wil je echt communiceren met de ander en echt begrijpen wat de ander bezighoudt en hoe hij de wereld om zich heen beleeft, dan is het van belang dat je je verdiept in het wereldmodel van de ander.
Echt luisteren is een vaardigheid die constant kan worden verbeterd. Je zult versteld staan van de waardevolle momenten en positieve effecten dat het je kan opleveren. Wil jij ook je luistervaardigheden naar een hoger niveau tillen? Dan is de NLP Basis Practitioner wat voor jou. Je leest er hier meer over.