Omgaan met emotionele pijn: niet wegstoppen, maar er dwars doorheen
Emoties zijn complexe beestjes. Ze overvallen ons soms zonder waarschuwing en laten ons achter met een duizelingwekkend scala aan gevoelens die moeilijk te doorgronden zijn. Heb je wel eens opgemerkt hoe moe je bent na een huilbui of een emotioneel gesprek op werk? Emotie is energie in beweging en het releasen ervan kost je dus veel energie. Maar hoe we met deze emoties omgaan, bepaalt in grote mate hoe we ons door het leven bewegen én hoeveel emotionele pijn we opslaan. Hoe leren we omgaan met emoties en wat kunnen we doen aan de emotionele pijn om onszelf te herstellen.
Omgaan met emotionele pijn
Als je het hebt over emoties, zijn er verschillende soorten. Je hebt de primaire emoties: de pure reacties zoals vreugde, verdriet, woede en angst. Deze emoties zijn direct en vaak ongefilterd, afhankelijk van hoe je bent. En bent geprogrammeerd. De primaire emoties lijken eenvoudig, maar vaak kunnen ze ons overweldigen door hun intensiteit. En dan zijn er de secundaire emoties. Dit zijn reacties die ontstaan uit herinneringen en eerdere ervaringen. Ze zijn vaak complexer en gekleurd door ons verleden. Ze liggen dieper in ons lichaam, en dat is in feite dus emotionele pijn.
Maak je een to-do of to-feel list? Bekijk de video waarin onze trainer Daniel uitlegt hoe je dichter bij jezelf kunt komen.
Wat zegt dat over je emotionele intelligentie?
“I sat with my anger long enough until she told me her real name was grief.” – C.S. Lewis.
Het is fascinerend hoe onze primaire emoties vaak de basis vormen voor de secundaire emoties die volgen. Een eenvoudige boosheid kan bijvoorbeeld uitgroeien tot wrok, gebaseerd op eerdere ervaringen van verraad of pijn. Of zich juist kan onthullen als weggestopt verdriet. Het begrijpen van deze lagen van emoties is essentieel voor onze emotionele intelligentie. Over onszelf en zeker ook over anderen.
Voelen in ons lichaam
“The only way out is through” – Robert Frost
Hoe we deze emoties in ons lichaam kunnen voelen en onderscheiden? Het begint met teruggaan naar de sensaties in je lijf. Vraag jezelf af: waar gaat je hart van open, en waar gaat je hart van dicht? Waar zegt je lichaam ja tegen en waar zegt het nee tegen? Dit lijkt eenvoudig, maar het vraagt om een diepe mate van zelfbewustzijn. De bereidheid om te oefenen hiermee, een commitment met jezelf. Het betekent dat je jezelf moet toestaan om stil te staan en te luisteren naar je lichaam, iets wat in onze drukke levens vaak vergeten wordt.
Zo zorg je ervoor dat je constructief met je emoties omgaat
Hier zijn een paar tips over hoe je emotionele pijn kunt verminderen én kunt groeien van je emoties:
- Luister naar je lichaam: Neem de tijd om te mediteren of gewoon stil te zitten en te voelen wat er in je lichaam gebeurt. Waar voel je spanning? Waar voel je ontspanning? Door deze sensaties op te merken, kun je beter begrijpen wat je emoties je proberen te vertellen.
- Adem bewust: Ademhalingsoefeningen kunnen wonderen doen voor het reguleren van emoties. Probeer diep in te ademen door je neus, je adem een paar seconden vast te houden en langzaam uit te ademen door je mond. Dit kan helpen om je zenuwstelsel te kalmeren en je meer gegrond te voelen.
- Uit je emoties creatief: Schrijven, schilderen, muziek maken – al deze activiteiten kunnen een uitlaatklep bieden voor je gevoelens. Het maakt niet uit of je goed bent in deze activiteiten; het gaat om het proces van expressie.
- Zoek steun: Praat met vrienden, familie of een therapeut over wat je doormaakt. Soms kan het uiten van je gevoelens en het krijgen van een ander perspectief al een groot verschil maken.
Emoties, wat moeten we ermee?
Wat doe jij met emoties: wegstoppen, erdoorheen bewegen of liever voorkomen? De waarheid is dat elk van deze strategieën op zijn tijd nuttig kan zijn, maar geen van hen zou de enige manier moeten zijn waarop we met onze emoties omgaan.
Emoties wegstoppen kan soms nuttig zijn in situaties waarin we gewoon moeten functioneren en geen ruimte hebben voor een emotionele uitbarsting. Echter, langdurig wegstoppen kan leiden tot opgekropte gevoelens die uiteindelijk op een schadelijke manier naar buiten komen.
Erdoorheen bewegen betekent dat we onze emoties erkennen, voelen en toestaan om te bestaan. Dit kan pijnlijk zijn, maar het is vaak de meest helende manier om met onze gevoelens om te gaan. Door emoties te doorleven, kunnen we ze verwerken en loslaten.
Voorkomen van emoties is soms mogelijk door ons leven op een manier te structureren die ons minder blootstelt aan triggers. Echter, het compleet voorkomen van emoties is onrealistisch en kan leiden tot een beperkt en gecontroleerd leven.
Je hebt altijd een andere keuze
Wat we altijd hebben, ongeacht de situatie, is de keuze over hoe we met onze emoties omgaan. Succesvolle mensen (jij dus ook) weten dit en het is dan ook een van de basisovertuigingen van een NLP mindset. Deze keuzevrijheid zegt veel over onze emotionele intelligentie. Emotionele intelligentie is niet alleen het begrijpen van onze eigen emoties, maar ook het beheren ervan op een manier die ons welzijn bevordert. Het herkennen dat emotionele pijn er mag zijn en dat we keuzes hebben in hoe we ermee omgaan, is de eerste stap naar effectieve heling.
Dus de volgende keer dat je geconfronteerd wordt met emotionele pijn, herinner jezelf eraan dat je altijd een keuze hebt. En in die reis, ontdek je misschien wel de kracht en groeipotentie van je eigen emotionele landschap. In de NLP Basis Practitioner opleiding leer je praktisch wat het betekent om verantwoordelijkheid te nemen voor onze emotionele gezondheid en actief werken aan het verbeteren ervan. Download de brochure.