Hoe haal je je droombaan binnen?
Je ziet de vacature en weet het gelijk – dit is dé baan voor jou. Je ziet jezelf er al rondlopen, helemaal op je plek; je bent nog nooit een baan tegengekomen die beter bij jou en je carrière past.
Hoe zorg je er dan voor dat je die droombaan ook daadwerkelijk binnenhaalt? Dat je een onvergetelijke indruk maakt op je soon-to-be-werkgevers? We hebben een paar goede tactieken voor je verzameld, zodat je je zo goed mogelijk kunt voorbereiden en die droombaan kunt binnenhalen in je sollicitatie!
Sooner or later, those who win are those who think they can.
1. Ijsbrekers
Bijna iedere sollicitant vindt een eerste sollicitatie spannend. Maar of dit erg is? Natuurlijk niet! Waarschijnlijk zien de werkgevers zo veel nerveuze sollicitanten, dat ze het zeer zullen waarderen als je het ijs zelf breekt. Hoe doe je dit? Door je simpelweg mentaal voor te bereiden op vragen die je in het begin van het gesprek waarschijnlijk zult krijgen (bijvoorbeeld; “Heb je het goed kunnen vinden?”, “Kun je iets over jezelf vertellen”?), en daar een klein geintje op te verzinnen.
Mocht je inspiratie voor te verwachten vragen nodig hebben, dan kun je kijken op deze website. Voorbeeld-ijsbrekers (waarmee je gelijk een positieve draai aan de vraag geeft) zou kunnen zijn:
- “Wat is jouw minder goede kant/kwaliteit?” “Ik doe heel lang over opstaan en me klaarmaken ‘s ochtends, dus ik zet mijn wekker altijd twee uur van tevoren!”
- “Wat is jouw minder goede kant/kwaliteit?” “Dat ik heel lui ben. Als er een makkelijkere of efficiëntere manier is om een taak te doen, dan vind ik die.”
2. Voorbereid en wel
Om echt indruk te maken op je potentiële nieuwe werkgevers is het zaak dat je je zo goed mogelijk voorbereid. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een paar kopietjes van je CV mee te nemen, zodat je goed voorbereid overkomt.
Be so good they can’t ignore you.
Ook kun je je van te voren verdiepen in het bedrijf waarvoor je wil gaan werken; wat is de geschiedenis van het bedrijf, wat maakt het uniek? Waar staat dit bedrijf voor, en hoe kan ik zorgen dat ik daarbij aansluit? Heeft het bedrijf waarden die bij jou ook hoog in het vaandel staan? Zodra je deze dingen goed weet, kun je gedurende het gesprek je kennis hier en daar subtiel laten vallen, zodat de werkgevers merken dat jij écht weet waar je het over hebt!
3. Verleg je focus
Sollicitatiegesprekken kunnen spannend zijn; dit is voor veel mensen nu eenmaal een feit. Maar zoals eerder gezegd hoef je hier geen last van te hebben! Voordat je het gesprek ingaat kun je gebruik maken van NLP-technieken (zoals een positief anker of een krachtgevende overtuiging), om te zorgen dat je focus ligt bij je zelfvertrouwen en ontspanning. Een paar minuten mediteren (desnoods op de WC van het bedrijf zelf) kan je ook helpen om ontspannen en klaar-voor-alles het gesprek in te gaan.
You miss 100% of the shots you don’t take.
4. Tweerichtings-communicatie
Veel mensen ervaren druk in sollicitatiegesprekken, mede omdat ze het gevoel hebben dat ze zich moeten bewijzen. Dit kan komen door het feit dat je soms het gevoel hebt alsof je een interview geeft en ondervraagd wordt. Als je ervoor zorgt dat een sollicitatiegesprek werkelijk een dialoog is (en dat alle woorden niet alleen van jouw kant komen), zul je merken dat de sfeer meer ontspannen is en dat de werkgevers zich ook meer gezien zullen voelen.
Je kunt dit doen door je goede voorbereiding in te zetten; als jij alles weet over het bedrijf en de toekomstplannen van het bedrijf, zul je in staat zijn om écht goede vragen te stellen. Hiermee breng je een gesprek op gang wat voor beide partijen even belangrijk en interessant is!
5. Follow-up
Een laatste belangrijk onderdeel van het proces is de follow-up; laat na afloop van het gesprek ook nog iets van je horen. Bij sommige bedrijven hoor je diezelfde week nog of je de baan krijgt of niet en soms duurt dat langer, maar het kan nooit kwaad om bijvoorbeeld de dag (of twee dagen) na je gesprek even een mailtje te sturen.
Je zou kunnen mailen dat je het zo’n inspirerend en prettig gesprek vond – kies hierbij woorden die bij je passen en die, natuurlijk, voor jou oprecht zijn. Mocht het zo zijn dat je de baan niet krijgt en wordt afgewezen, stuur dan juist ook een follow-up mail; bedank ze voor het gesprek en de kans, laat weten wat je ervan geleerd hebt en dat je openstaat voor vacatures/kansen in de toekomst. Je weet maar nooit – zolang ze je onthouden, nemen ze misschien nog wel eens contact met je op! Vraag indien mogelijk ook om feedback. Op deze manier weet je waar je de volgende keer op kunt letten.
Je hebt alle vaardigheden en tools om je droombaan binnen te slepen al in je – het is aan jou om ze in te zetten en daarmee perfect aan te sluiten bij de wensen van je toekomstige werkgever. Zolang jij weet waar je voor staat en wat je toe te voegen hebt, is die baan van jou!
Meer weten over persoonlijke ontwikkeling en hoe jij de beste versie van jezelf kunt worden? In onze introductiedagen en NLP opleidingen komen deze onderwerpen ruimschoots aan bod. Voel je vrij om contact met ons op te nemen, welke vraag je ook hebt!