Kiezen voor jezelf: waarom is dat nog niet zo makkelijk?
Of het nu gaat om een eenvoudige beslissing zoals wat je wilt doen op de zaterdagavond, of een grotere levenskeuze: het kiezen voor jezelf – wat jíj wilt – kan soms knaplastige dilemma’s opleveren. In dit artikel bekijken we de redenen áchter de moeilijkheden die bij het maken van keuzes komen kijken en belangrijker nog, hoe we het makkelijker kunnen maken.
Het dilemma van keuzes
Keuzes maken kan ons in een staat van ‘perplexity’ brengen. We bevinden ons in een situatie waarin we geconfronteerd worden met meerdere opties en we niet weten welke de beste is. Dit kan leiden tot verwarring, stress en zelfs angst. Daarnaast speelt ook ‘burstiness’ een rol. Soms lijkt het alsof er te veel keuzes zijn, waardoor we overweldigd en als reactie daarop verlamd of geblokkeerd raken.
Waarom is kiezen voor jezelf zo moeilijk?
Er zijn verschillende redenen waarom het maken van keuzes zo moeilijk kan zijn, vooral als het gaat om keuzes die onszelf betreffen:
- Angst voor het maken van de verkeerde keuze: Niemand wil een verkeerde beslissing nemen en met eventuele gevolgen leven (dit is in de meeste gevallen natuurlijk een doemgedachte, en we weten inmiddels dat we die niet altijd hoeven te geloven). Deze angst of de keuze kan ons ervan weerhouden om überhaupt een keuze te maken. Bekijk via YouTube hoe mental coach Rowena Baierl angst- en paniekaanvallen overwon dankzij NLP.
- Druk van buitenaf: We worden vaak beïnvloed door de mening van anderen. Familie, vrienden, en zelfs de maatschappij hebben allemaal een sterke invloed op de keuzes die we maken. Dit kan het moeilijk maken om te luisteren naar onze eigen innerlijke stem. Uiteindelijk is de (zelfbedachte) oordeel van je omgeving alleen maar een rauwe spiegel – een signaal wat jij nog in jezelf mag aankijken. Ha heerlijk, gratis lessen!
- Onzekerheid over de toekomst: Het is natuurlijk dat we ons afvragen wat de gevolgen van onze keuze zullen zijn. Zal het tot spijt leiden? Zal het ons geluk brengen? Deze onzekerheid kan ons verlammen en ervoor zorgen dat we vast blijven zitten in het nemen van een beslissing en deze onzekerheid ons veel meer wilt vertellen dan waar het dilemma overgaat. Het zit ‘dieper’. In dit geval is Het Verenigd Veld een ijzersterke NLP-techniek. Deze advanced tool leer je in de NLP Master Practitioner Opleiding en gebruiken coaches veel tijdens sessies.
“We all are so deeply interconnected; we have no option but to love all.”― Amit Ray
Hoe wordt het makkelijker?
Gelukkig zijn er manieren waarop we het proces van het maken van keuzes kunnen vergemakkelijken:
1. Zelfreflectie voor beter kiezen voor jezelf
Neem de tijd om echt na te denken over wat je wilt en nodig hebt. Wat zijn je waarden en doelen? Door deze helder te krijgen, kun je betere keuzes maken die in lijn zijn met je eigen behoeften. Ontdek je kernwaarden met deze 5 simpele stappen.
2. Ga tijdens een tweestrijd op zoek naar het gedeelde verlangen
Bij elke beslissing zullen er voor- en nadelen zijn. En wat het mooie is: de twee delen (die als tegenpolen worden ervaren) die met elkaar verbonden zijn, hebben allebei dezelfde allerhoogste intentie. Ooit waren ze namelijk onderdeel van een groter geheel, maar nu ervaar je ze als tegenstrijdig.
Je kunt de delen (re)integreren met de visual squash! Deze techniek gebruiken we bij:
- Interne conflicten
- Een deel van me wil X, een deel van me wil Y.
- Ik voel me in tweeën gedeeld.
- Ik word twee kanten opgetrokken.
- Aan de ene kant X, aan de andere kant Y.
- Een deel van me zegt dat het niet goed is.
- Incongruent gedrag
- Ik weet niet waarom ik het deed, dit ben ik gewoon niet.
- Ik weet niet waarom ik het deed, ik was mezelf niet.
- Opeenvolgende incongruentie
- Het ene moment ben ik gelukkig, het volgende moment ongelukkig en ik weet niet waarom?
- Tijdelijke problemen
- Cliënt : Ik kan niet genoeg geld verdienen.
- Coach: Weet je het zeker?
- Cliënt : Nee. Soms denk ik dat ik het kan, soms dat ik het niet kan.
- Iedere incongruentie
Het proces van de Visual Squash (Parts integration) bestaat uit:
- Het identificeren van het conflict en de delen die hierbij betrokken zijn.
- De communicatie tot stand brengen met beide delen.
- Het gedrag en de intentie van ieder deel te scheiden door up te chunken tot de hoogste intentie (bedoeling) van elk deel (voorbij de functionele grens).
3. Oefen zelfcompassie
Geef jezelf toestemming om fouten te maken en leer ervan. Niemand is perfect en het is onvermijdelijk dat we soms de verkeerde keuzes zullen maken. Het belangrijkste is om erachter te komen wat werkt en wat niet, en het als een leermoment te zien. We’re here to learn!
4. Vertrouw op je intuïtie
Altijd hebben we het antwoord al binnenin ons, maar durven we er niet op te vertrouwen. Leer naar je innerlijke stem te luisteren. Hoe vaker en aandachtiger je luistert, hoe vaker het je de juiste weg zal wijzen en je makkelijker kunt kiezen voor jezelf. Zo luidt ook de basis NLP-overtuiging (nummer 4): Je hebt alle nodige hulpbronnen in je. Iedereen heeft alle hulpbronnen in zich om veranderingen in gang te zetten en om de gewenste resultaten te behalen. Hulpbronnen zijn kwaliteiten, eigenschappen, houdingen, emoties die ons toelaten om te zijn wie we willen zijn en te bereiken wat we willen bereiken. Hulpbronnen die we nu nog niet hebben kunnen we van anderen overnemen. We hebben alle nodige hulpbronnen in ons om de gewenste resultaten te bereiken. We hebben allemaal een situatie meegemaakt waarin we een gevoel hadden van zelfvertrouwen, (innerlijke) kracht, rust of succes. De kunst is om deze hulpbronnen naar boven te halen wanner je ze nodig hebt.
Kiezen voor jezelf kan moeilijk zijn, maar met de juiste mindset en benadering kun je het proces vergemakkelijken. Kies voor de Basis Practitioner Opleiding om jouw innerlijke stem te herontdekken. Download de brochure.