Nonverbale Communicatie Technieken binnen NLP
Communicatie bestaat niet slechts uit de woorden die je zegt, maar ook nonverbale communicatie; uit de tonaliteit en de lichaamshouding die je gebruikt. Wil jij een belangrijk zakelijk doel bereiken? Je communicatie verbeteren? Of liefdevol kunnen communiceren met je partner? Boodschappen komen oprechter over, wanneer je je bewust bent van nonverbale communicatie. In dit artikel lees je 3 nonverbale communicatie technieken binnen NLP!
1. Mirroring
Mirroring is een nonverbale communicatie techniek, waarbij je rapport tot stand brengt door overeenkomst te creëren. Rapport is de ‘klik’ die je met iemand kunt hebben; dat gevoel dat jullie met elkaar op één lijn zitten en elkaar begrijpen. Rapport is altijd cruciaal, indien je effectief wilt communiceren.
Om rapport tussen twee personen te verbeteren, en dus ontvankelijkheid voor elkaar te vergroten, is mirroring een prachtige methode. Mirroring is een proces van spiegelen, waarbij je uitelijkheden, non-verbal een verbale communicatie van de ander gaat spiegelen. Fysiologie werkt namelijk op ons onderbewustzijn.
Een voorbeeld van mirroring zie je ontzettend goed terug bij jonge kinderen. Heb je wel eens met een glimlach de houding of bewegingen van een jong kind gespiegeld? Het kind moet dan lachen en gaat waarschijnlijk dezelfde houding nog een keertje aan jou spiegelen. Er ontstaat rapport! Probeer het maar eens. Dit is nonverbale communicatie in de vorm van mirroring, waardoor de ontvankelijkheid tussen elkaar ontstaat
In volwassen relaties werkt mirroring door bijvoorbeeld de houding, snelle hoofdbewegingen of bepaalde armbewegingen van de ander te spiegelen.
2. Naartoe & Weg van – techniek
‘Naartoe’ en ‘Weg van’ zijn twee verschillende metamodellen die je terugziet in de NLP Master Practitioner.
Naartoe is een beweging naar het idee, de situatie of het project toe. Het is vaak gebaseerd op passie, vermogen en een ja-gevoel. Wegvan daarentegen is vaak gebaseerd op zorgvuldigheid, kritisch zijn en een nee-gevoel. Dit beweegt ‘weg van’ het idee, de situatie of het project.
Je kunt aan de lichaamstaal van iemand lezen hoe hij of zij over een project, idee of situatie denkt. Ons lichaam is een afspiegeling van ons onderbewuste en hoe wij ons voelen.
Heb je wel eens de lichaamstaal van iemand opgemerkt wanneer jij een idee opgooit waar die persoon negatief over denkt? Of een moeilijk gesprek start waarin hij/zij eigenlijk geen verantwoordelijkheid voor wilt nemen? Of toen iemand iets niet lekker vond, en het toch krijgt voorgeschoteld aan de eettafel?
Je ziet vaak dat hun lichaamstaal reageert op de situatie. Je kunt de gedachten van deze persoon dan bijna lezen.
Vaak kun je dus opmerken in de lichaamstaal en/of de houding van deze persoon weergeeft wat hij/zij intern meemaakt.
Indien deze persoon een beweging naar achteren maakt, een stap terug zet of hun hoofd wegbewegen, kun je ervan uitgaan dat dit het ‘weg van’-metamodel wordt aangewakkerd.
Wanneer deze persoon iets interessant of aangenaam vindt, zet hij/zij bijvoorbeeld een stap naar voren, bewegen ze hun hoofd naar je toe of draaien ze hun lichaam naar je toe. Dit is de activatie van het metamodel ‘naartoe’.
Door deze metamodellen in de lichaamstaal op te merken, kom je erachter wat deze persoon echt vindt, denkt of gelooft. Dat kun je niet alleen goed gebruiken als coach, maar ook als leidinggevende, als partner of als ouder.
3. Nonverbale communicatie in lichaamswerk
Het (psychomotorische) lichaamswerk leer je met name in onze Master Coach opleiding. Lichaamswerk is het werken met het lichaam als uitgangspunt. Ons lichaam geeft vele signalen af. Die komen uit ons onbewustzijn. Het lichaam is een drager van boodschappen en herinneringen. Je hebt misschien wel eens gehoord van de term ‘muscle memory’; ook onze spieren slaan herinneringen op. Lichaamswerk is extra nuttig, zeker wanneer je met verbale communicatie geen oplossing lijkt te vinden voor de uitdaging. Het lichaam liegt namelijk nooit.
‘Je lichaam is niets anders dan een thuis, waarnaar je geheugen opbelt – Deepak Chopra
De boodschappen die het lichaam draagt zijn terug te vinden in bijvoorbeeld:
- de manier waarop iemand ademhaalt
- slapte/kracht die iemand in zijn lichaam beleeft
- remmingen die er wel/niet zijn in het aangaan van fysiek contact
- het deel van het lichaam dat wordt bewogen of juist niet
- de klankkleur van de stem
Congruentie van verbale en nonverbale communicatie
Let ook eens op situaties waarin de verbale communicatie niet overeenkomt met de nonverbale communicatie. Of dat nu bij jezelf is of bij een ander. Diegene zegt bijvoorbeeld ‘ja’, maar neemt uiteindelijk een stap terug, of neemt fysiek afstand van het gesprek. Wat zegt dat nou eigenlijk over de gemoedstoestand van die persoon? Nieuwsgierigheid helpt hierbij.
Ook kun jij ervoor zorgen dat die nonverbale communicatie juist wel op congruente wijze overeenkomt met je verbale communicatie. Denk aan het voorbeeld van een vrolijk uitgesproken begroeting, waarbij je mimiek en lichaamstaal precies dat laten zien.
Bovendien kan elk trauma – een ongeluk, verwonding of chirurgische ingreep; seksueel misbruik, fysieke of psychische mishandeling; oorlogservaringen; een moeilijke geboorte – tientallen jaren later nog tijdens een lichaamsgerichte sessie te zien zijn. Dit kan zelfs als een zeer levendige herinnering naar boven komen. Ben je coach? Ga hier zorgvuldig mee om. Dit is het lichamelijk geheugen. Een veilige container bieden, is dan vaak de eerste stap naar genezing.
Wil jij meer leren over communicatie patronen en technieken? Zo effectief mogelijk leren communiceren? Wellicht is deze NLP Basis Practitioner wat voor jou. Klik hier voor de brochure.