De beste manieren om je emoties te reguleren
Voor iedereen voelt het wel eens alsof je emoties je de baas zijn. Alsof je allemaal gevoelens ervaart, waarvan je niet weet wat je ermee moet doen. Zou het niet fijn zijn als je manieren kon hebben om meer controle te ervaren over je emoties, en om zelf te bepalen hoe je je wanneer voelt?
We hebben vier manieren samengesteld om je meer ‘regulatie’ en controle te laten ervaren over je emoties!
1. The body leads the mind
Ten eerste is het belangrijk om deze quote goed te onthouden; the body leads the mind. Zo simpel is het namelijk écht: als je goed voor je lichaam zorgt, zorgt deze ook goed voor je gedachten en emoties. Zolang je fysieke ritme goed is, behoudt je lichaam ook een gezond mentaal ritme!
Our body is a small universe; to regulate emotions and feelings is a way of harmonization.
We weten allemaal dat we genoeg moeten slapen, regelmatig moeten sporten en gezond moeten eten. Maar wist je dat deze dingen een vereiste zijn in het ervaren van een gezond ‘emotioneel leven’? Door te bewegen (of dat nu in de sportschool is of een simpele wandeling in je buurt) verminder je neurale activiteit in je hersenen, specifiek in de prefrontale cortex. En als de neurale activiteit daar verlaagt, verbetert je mentale welzijn direct! Dus, de volgende keer dat je een heftige emotie ervaart en daar geen controle over krijgt is het het beste om een ‘blokje om’ te gaan.
Mocht je niet zo’n grote wandel-fan zijn: er zijn gelukkig ook andere manieren om je lichaams-welzijn te verbeteren. Denk hierbij aan yoga, massages (zelfs al zijn ze van je partner!), rustgevend lezen of tijd doorbrengen in de natuur.
2. Genuanceerde emoties
Soms voel je je ‘gewoon stom’. Soms wellicht ineens ‘gewoon gelukkig’. We herkennen deze gemoedstoestanden allemaal, maar kennen we ook de meer gedetailleerde nuances van onze eigen emoties?
Stel: je hebt twee mentale mapjes. Het ene mapje is ‘positief, goed’ en het andere ‘negatief, slecht’. Zolang je al je negatief ervaren emoties (zoals bijvoorbeeld stress (verminder je stress), angst, vermijding, spanning, etc.) in dezelfde map (‘negatief, slecht’) laat vallen, is het voor je brein heel makkelijk om een ervaring in die map te zetten, en hem daarmee als ‘heel negatief’ te ervaren. Wat als je meer nuance had in je emoties, en ze niet allemaal als alleen maar goed of slecht zou kunnen indelen?
Naming an emotion begins the process of regulating it and reflecting on it.
Probeer bij jezelf te onderscheiden wat je wanneer voelt. In plaats van de twee extremen, kijk of je in je dagelijks leven bijvoorbeeld de volgende emoties bij jezelf herkent (en erken welk nut ze hebben!):
onbezorgd | bitter |
verbonden | benauwd |
energiek | opgejaagd |
dankbaar | geïrriteerd |
sereen | beschaamd |
vertrouwd | gespannen |
Mocht je het interessant vinden om een nog veel uitgebreidere lijst met emoties te lezen (om jezelf wellicht in te herkennen), zou je op deze website kunnen kijken.
Als je je eigen emotionele nuances kent, is het makkelijker voor je brein om te (h)erkennen en voorspellen welk nut een bepaalde emotie in een situatie heeft, in plaats van het simpelweg direct als ‘negatief’ te ervaren. Daag je brein dus uit en ga op zoek naar je nuances!
3. Zoek nieuwe ervaringen op
“Wat de boer niet kent, dat eet hij niet.” Zo werkt het precies met je emoties; wat je niet kent, zul je niet (genuanceerd) kunnen ervaren. Door zoveel mogelijk nieuwe ervaringen op te doen, leer je jezelf in zo veel mogelijk situaties kennen en doe je hierdoor veel informatie op over jezelf, je gedrag en je emoties in elke mogelijke omgeving. Door je brein te stimuleren om nieuwe concepten te maken en meer concepten/ervaringen te kennen, zul je beter in staat zijn om om te gaan met verschillende soorten situaties (en dus beter gereguleerde emoties hebben!). Als je angstig bent voor verandering kan het ook slim zijn dit artikel eens door te lezen.
Een paar voorbeelden van dingen die je kunt doen om je nieuwe ervaringen op te doen:
- Lezen (bijvoorbeeld een heel ander genre dan je normaliter leest)
- Uitstapjes maken naar een andere stad
- Films kijken (die je normaal niet kijkt)
- Het perspectief van een ander bevragen/leren begrijpen
- Je vocabulaire in je moedertaal uitbreiden
- Nieuw eten uitproberen
- Een andere taal bestuderen
4. Positieve ervaringen ‘bijhouden’
Waaraan we onze aandacht geven, groeit. Zodra we een mentaal concept van een ervaring hebben, houden we ons hier aan vast en zoeken we (onbewust) steeds opnieuw bevestiging voor dit concept. Als we dus onze aandacht geven aan al onze positieve ervaringen, trainen we ons brein om te zoeken naar andere positieve ervaringen!
In a very real sense we have two minds; one that thinks and one that feels.
Een manier om dit te doen is om letterlijk op te schrijven welke positieve dingen je meemaakt. Op papier, in je notities op je telefoon, het kan allemaal. Volgens psycholoog Lisa Barrett werkt dit als volgt: “Elke ervaring die je mentaal construeert is een investering, dus kies zorgvuldig waar je in investeert. Ontwikkel en versterk de ervaringen die je opnieuw wil creëren in de toekomst.”
Wie zegt dat optimisme niet aan te leren is?
Vanaf nu ben jij dus degene die bepaalt hoe je omgaat met je emoties. Je hebt alle mogelijke handvatten om je emoties (beter) te kunnen reguleren en leren begrijpen! Onthoud dat je lichaam voor veel van je gemoedstoestanden verantwoordelijk is; als je dus voor het een zorgt, zorg je automatisch ook voor het ander. Doe nieuwe ervaringen op en leer je brein beter om te gaan met situaties, door nieuwe concepten ‘aan te maken’. Leer inzien welke nuances er zijn binnen jouw emotionele wereld en houd de positieve varianten hiervan bij!