Breng je zenuwstelsel in balans met deze 5 NLP-technieken
Wat als we je vertellen dat je niet ‘vastzit’ maar toegewijd bent aan gewoontes en gedragingen die jou nu niet meer dienen. In feite is dit een attent signaal van je autonome zenuwstelsel om andere acties uit te zetten en routines te creëren die jou leiden tot de route van je ziel. Tijd om eens ‘om tafel te gaan’. Zo breng je je zenuwstelsel weer in balans!
Om tafel gaan met je autonome zenuwstelsel: zo doe je dat!
Ons autonome zenuwstelsel – de naam zegt het al – werkt autonoom en dat betekent: opzichzelfstaand. We hebben er niet direct invloed op wat betekent dat we het geen order kunnen geven als hoe we dat doen met onze ledematen, “steek even een hand op” of “gooi je linkerbeen in de lucht”. Maar we kunnen wél processen (re)activeren die het zenuwstelsel weer ‘in balans’ brengen. Als het autonome zenuwstelsel in balans is dan zijn sympathisch (alert/actief) en parasympathisch (rust/herstel), ofwel stress en pret, met elkaar in balans. Bekijk een video waarin dit simpel wordt uitgelegd.
Stress en pret
De taak van het autonome zenuwstelsel is om ervoor te zorgen dat we overleven op momenten van gevaar en opbloeien in tijden van veiligheid. Om te kunnen overleven, moeten we bedreigingen kunnen herkennen en moet er een overlevingsrespons worden geactiveerd. Voor opbloeien is precies het tegenovergestelde nodig – het afremmen van de overlevingsrespons, zodat sociale betrokkenheid mogelijk wordt. Als we dit vermogen tot activering, remming en flexibiliteit van reageren niet hebben, maakt dat ons leven zwaar. Om die reden is ooit NLP ontwikkeld in 1976, door Bandler en Grinder in een model dat zij de naam Neuro Linguïstisch Programmeren gaven.
Haal adem. Neem een pauze om uit te zoomen. Het is niet de makkelijkste taak in het razendsnelle leven van nu.
NLP biedt een ‘set van technieken’ waarmee we onder begeleiding óf geheel zelfstandig en bovenal op veilige wijze persoonlijke vraagstukken kunnen onderzoeken en ‘oplossen’ door er gewoonweg ‘bewust’ van te raken: op deze manier kunnen we oud gedrag veranderen in nieuw gedrag en op on(der)bewust niveau ons zenuwstelsel in balans brengen.
Een zenuwstelsel in balans
Kenmerkend voor een zenuwstelsel in balans zijn onderstaande overtuigingen (je kunt ze ook gebruiken als affirmaties):
- Ik ben open naar mezelf en naar anderen toe
- Nieuwsgierig
- Ik ben beschikbaar om contact te maken
- Ik voel me flexibel in de situatie waar ik in ben
- Ik heb een gevoel van competent zijn
- Ik ben ontspannen en toch alert
- Ik ben op de situatie gepast reactief
- Ik ben in staat om een prestatie te leveren
- Emotioneel voel ik me stabiel ( ik reageer met een emotie die past bij de situatie die zich in het hier en nu voordoet)
- Ik heb keuzes en opties en weet die in te zetten en te gebruiken
- Ik kan om hulp vragen en uitreiken wanneer dat nodig is
- Symptomen die ik heb zijn niet weg ik kan ze hanteren (dus ik kan ook kiezen iets niet te doen als symptomen te erg zijn)
- Ik herken wanneer ik uit balans ben en weet welke tools ik kan gebruiken om weer in balans te komen.
- Ik ben present “aanwezig”
- Ik heb een houding van progressie en niet van perfectie!
- Ik herinner me wie ik werkelijk ben
- Ik heb interesse om mijn authentieke zelf op alle lagen te belichamen
- Ik stel het voeden en verstevigen van mijn innerlijke fundament prioriteit
- Ik ben me bewust van de hulpbronnen in mij
- Ik heb vermogen om te reflecteren
- Ik weet wanneer ik in actie moet komen en ook op tijd rust te nemen
- Ik weet welke oefeningen er beschikbaar zijn voor mijn volgende niveau van groei
Nog niet herkenbaar? Op een dag gaat dit over jou. ; -)
Vijf NLP-technieken
Je brengt je zenuwstelsel in balans met deze vijf klassieke NLP-technieken:
-
Ankeren
Neen, we bedoelen niet het ankeren van een boot. Deze veelgebruikte NLP-techniek is niet voor niets populair, het helpt je om positieve gedachten en gevoelens te verankeren aan een fysiek gebaar of woord (dat je gemakkelijk kunt gebruiken in je dagelijkse leven). Door dit gebaar of woord te herhalen, kun je jezelf in een kalme en ontspannen staat brengen. Ankers zijn gaandeweg je leven vaak onbewust ‘geprogrammeerd’ in je brein, maar door deze techniek bewust toe te passen, maak je bewust nieuwe staten en vervolgens processen aan.
2. Herkaderen
Herkaderen is een heerlijke tool die jouw houding naar de wereld toe een stuk veerkrachtiger maakt. Het helpt je om een negatieve ervaring of situatie vanuit een ander perspectief te bekijken. Door bewust te kiezen voor een positieve interpretatie – in je taalgebruik of als visualisatie – kun je je innerlijke wereld (dus o.a. je zenuwstelsel) in balans brengen en actief stress verminderen. Hoe je herkaderen uitvoert, lees je hier.
3. Visualiseren
Door gebruik te maken van visualisatie kun je je zenuwstelsel helpen ontspannen. Visualiseren kan op verschillende manieren: een mood- of vision board maken, jezelf in hypnose laten brengen, een geleide meditatie of door kunst te bekijken. Welke is jouw favoriet? Wij horen het heel graag persoonlijk van je. Als je niet al lid was van onze community, dan kan dat via LinkedIn of Instagram.
4. Inhoud veranderen met submodaliteiten
Identificeer jouw stressgevers, dus ‘welke situaties of triggers jou stress bezorgen’ en creëer een nieuwe inhoud welke gekoppeld is aan ontspanning en rust. Het veranderen van de inhoud, kun je doen door je submodaliteiten te veranderen: je verandert de manier waarop je iets ziet, hoort of ervaart. Een vervelende ervaring die recht voor je staat – groot, in felle kleuren en bewegend – verandert van impact wanneer je hetzelfde beeld stil zet, in zwart-wit of pasteltinten, klein en rechtsonder in de hoek plaatst. Je koppelt er een ander gevoel/beeld aan en in het vervolg is de eerder stressvolle situatie eentje waar jouw zenuwstelsel niet of nauwelijks op ‘reageert’. Dit is hét signaal van succes.
Onze interne representaties zijn opgebouwd uit vijf hoofdmodaliteiten: beeld, geluid, gevoel, geur en smaak. Deze hoofd-modaliteiten zijn vervolgens weer opgebouwd uit kleinere onderdelen, namelijk de submodaliteiten. Bekijk ze hier om ermee te werken.
5. Werken met de visual swish
Ergens in jouw zenuwstelsel is op een bepaald onderwerp een overlevingsmechanisme ontstaan, wat zich kan uiten als een negatieve gewoonte of minder fijn gedrag. Deze techniek helpt bij onbewuste (automatische) reacties waar je vanaf wilt. Met de visuele swish ga je terug naar de trigger waardoor jij het ongewenste gedrag vertoonde. Met deze techniek wordt het gewenste gedrag daarvoor in de plaats gezet: je trekt met een ‘swish’ als het ware het gewenste gedrag over het beeld van je ongewenste gedrag heen. Dat zorgt ervoor dat jij voortaan het gewenste gedrag gaat uitvoeren en na een voldoende lange periode, zal jouw zenuwstelsel dit nieuwe gedrag als ‘gewoonte’ gaan zien.
Dat klinkt nu misschien wat ingewikkeld, maar tijdens de NLP Practitioner leer jij precies hoe je deze techniek en de andere technieken uitvoert. Heb jij interesse om jouw persoonlijke balans van ‘overleven’ en ‘opbloeien’ beter te leren kennen? Download dan eens de brochure of meld je direct aan voor één van onze opleidingen.