Maak onmiddellijk indruk en verbinding met deze handige tips
Een tiende van een seconde.
Dat is hoe lang het duurt als je iemand ontmoet, om een eerste indruk te maken.
Soms is er direct een klik – misschien hebben jullie een zelfde interesse, of bewonderen jullie elkaar. Je weet niet precies waarom, maar het zit gewoon gelijk goed. Misschien heb je zelfs het gevoel dat je direct echt jezelf kan zijn bij iemand. Er is geen sprake van over-analyseren, geen rationalisaties of gedachten over ‘wat je moet zeggen’…
Maar soms is de connectie er niet zo 1-2-3. “Waar moet ik het over hebben? Het weer, of zal ik over mijn werk beginnen? Misschien kan ik vragen of ze huisdieren hebben?” Je kan je op zo’n moment zorgen maken over hoe je die verbinding (en die geweldige eerste indruk) voor elkaar gaat krijgen.
Je hoeft je vanaf nu geen zorgen meer te maken; wij zijn er om jou de handvatten te geven die je nodig hebt om meteen die goede vibes te creëren – en vast te houden!
Een geweldige eerste indruk
Een eerste indruk maken lijkt misschien moeilijk, maar is in werkelijkheid eigenlijk heel makkelijk. We hebben drie hele praktische (en essentiële) tips samengesteld zodat jij een geweldige eerste indruk kan maken.
Als je aan het kiezen bent of je wel of niet een gesprek met iemand wil beginnen (en ze dus de gift van jouw spectaculaire eerste indruk wil geven), pas dan de 3-seconden-regel toe. Zodra je een man of vrouw ziet waar je mee wil praten (zelfs al maakt het je nerveus), geef je zelf maar drie seconden om op ze af te stappen. Als je langer dan deze drie seconden wacht ga je waarschijnlijk de situatie over-analyseren, te veel nadenken en uiteindelijk helemaal niets doen; dat zou zonde zijn van je skills!
Be the kind of person you want to meet.
1. Say cheese!
De allersnelste manier om direct met anderen verbinding te maken, is door te lachen. Dit klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar dat is precies wat het is – waar. Zelfverzekerd glimlachen creëert respect en interesse vanuit de ander. Daarnaast is (glim-)lachen heel besmettelijk: je vrolijke verschijning wordt hoogstwaarschijnlijk gekopieerd door de persoon waar je mee praat. Er is geen betere opener dan een prachtige glimlach – niets is aanstekelijker dan enthousiasme!
2. Lichaamstaal
Je lichaamstaal is erg belangrijk bij het maken van de gewenste indruk op anderen. Zoals besproken in een eerder artikel, zal lichaamstaal een grote rol spelen in het maken van een indruk die jij wenst te maken. Wanneer je iemand ontmoet, probeer dan subtiel hun lichaamshouding te spiegelen. Je kunt bijvoorbeeld een gelijksoortige gezichtsuitdrukking maken, wanneer je iemand ontmoet, of zelfs een soortgelijk handgebaar wanneer zij dat doen.
Let erop dat je je armen niet kruist wanneer je met iemand praat. Je armen kruisen geeft een gesloten of zelfs defensieve houding af volgens psychologisch onderzoek. Houd je armen langs je lichaam, op je schoot, of wat jij gemakkelijk vind – zolang ze maar niet gekruist zijn. Een defensieve houding is nu niet heel erg uitnodigend!
3. Een zelfverzekerde verschijning
Ook dit begint bij lichaamstaal. De beste manier om een eerste indruk te maken is door jezelf te zijn op een natuurlijke, maar zelfverzekerde manier. Een rechte rug en je kin omhoog houden zijn hierbij belangrijk. Geloof erin dat je goed genoeg en zelfverzekerd bent, en een knallende eerste indruk zal volgen!
Verbinding maken
Zodra je eenmaal die eerste indruk hebt gemaakt, is het belangrijk om te focussen op hoe je een wederzijds gevoel van connectie met de ander kunt gaan creëren. Dit kun je doen door bewust een aantal keer de ander zijn naam te noemen in het gesprek, ze regelmatig te bedanken, aandachtig te luisteren en goede vragen te stellen.
Misschien zijn deze aspecten zo allemaal op een rijtje een beetje overweldigend, niet? Geen zorgen – hieronder wordt uitgelegd hoe je deze op een subtiele manier in het gesprek kunt verwerken, zonder ‘geforceerd’ of onnatuurlijk over te komen. Lees ook eens het artikel gesprekstechnieken verbeteren.
The goal is to laugh forever with someone you take serious.
Call ‘em how you see ‘em
Wanneer je (voor het eerst) met iemand praat, probeer hun naam een aantal keer te zeggen tijdens het gesprek. Probeer dit wel zo natuurlijk mogelijk te doen. “Hey Peter! Hoe gaat het Peter? Is het geen prachtige dag, Peter?” kan wat geforceerd en ongemakkelijk overkomen. Voel aan wanneer het het geschikte moment is om dit te doen.
Door een aantal keer iemands naam te noemen, wordt hun onbewuste getriggerd, wordt geregistreerd dat je direct met hen aan het praten bent en je aandacht volledig bij hem/haar is. Ook al heeft de ander dit niet bewust in de gaten – je bent dan al een connectie aan het opbouwen.
Bedankt!
Maak van je dankbaarheid een gewoonte: vind een reden om de persoon met wie je praat te bedanken. Ook al ben je pas een aantal minuten in gesprek, er is altijd iets of iemand om dankbaar voor te zijn. Wanneer iemand aangeeft
dat het zulk mooi weer is, zou je die persoon bijvoorbeeld kunnen bedanken door te zeggen: “Inderdaad! Bedankt dat je m’n aandacht op deze mooie dag hebt gericht Peter, je hebt gelijk!”
Hoor je, of luister je?
Horen en luisteren zijn twee gelijksoortige, maar toch compleet verschillende dingen. Aan de hand van verscheidene studies blijkt dat we luisteren op een tempo van 125 – 150 woorden per minuut. Wanneer we echter nadenken, dan doen we dat op een tempo van 1000 – 3000 woorden per minuut. Dit contrast laat zien hoe weinig we luisteren, in vergelijking tot hoeveel we denken (over onszelf?).
We have two ears and only one tongue, in order that we may hear more and speak less.
Oprecht luisteren naar anderen in gesprekken is van belang om een connectie op te kunnen bouwen. Probeer hierbij de 80/20 regel te hanteren: luister voor 80% van de tijd, en spreek voor 20% van de tijd. Op deze manier zul je zeker zijn dat de ander de kans krijgt zichzelf meer te uiten, en hierdoor zul je veel meer informatie over de ander te weten komen.
Op deze manier kun je er ook veel eerder achter komen of je overeenkomsten of soortgelijke situaties hebt (meegemaakt). Wanneer je dit doet, spreek dan vervolgens deze overeenkomst uit – dit is waar de 20% spreek-tijd voor is!
Stel de juiste vragen
Als laatste punt: de vragen die je stelt, bepalen de richting van het gesprek. Als je doel is om de staat van het weer en de omgeving te bespreken – be our guest. Daar is helemaal niks mis mee, maar het kan je er wel van weerhouden een diepere connectie op te bouwen met iemand in het gesprek. Het gesprek blijft op deze manier (feitelijk) op de oppervlaktestructuur en weerhoudt je ervan een eventuele emotionele band op te bouwen.
Most people do not listen with the intent to understand; they listen with
the intent to reply.
Volgens Ori Brafman is datgene wat een instant ‘klik’ kan veroorzaken, een gezamenlijke zwakte of kwetsbaarheid. Door het delen van deze kwetsbaarheid wordt een veilige basis voor een gesprek gecreëerd. Onthoud: blijf hierbij
authentiek – als je niet oprecht geïnteresseerd bent in het antwoord, stel de vraag dan niet.
Vragen die je zou kunnen stellen, zijn:
- Met welk van je vrienden voel je je nu het meest betrokken? (Waarom?)
- Wat is er in de afgelopen week gebeurd, dat voor jou betekenisvol was?
Verbonden en klaar om te gaan!
Je weet nu hoe je een spetterende eerste indruk kunt maken: als je barst van zelfverzekerdheid! De ontvanger van jouw eerst indruk zal dit zeker oppikken. Als je vaak lacht en bewust gebruik maakt van je lichaamstaal zal dit ook een goede indruk achterlaten.
The most important single ingredient in the formula of success is knowing how to get along with people.
Je hebt nu gelezen hoe je een betekenisvolle en echte connectie met iemand kunt maken.
Wanneer je iemand een vraag stelt, kies deze zorgvuldig en zorg ervoor dat hij iets betekent. Noem de ander zijn/haar naam en wanneer je je antwoord krijgt, bedank ze, luister oprecht, and voila – je bent er klaar voor!