Verbeter je lichaamstaal voor effectieve communicatie!
Je dokter heeft ze, Obama heeft ze, en jij zou ze ook moeten hebben.
We hebben het over vaardigheden die ze hebben opgedaan (je dokter tijdens zijn /haar medische opleiding, Obama tijdens zijn carrière in de politiek) om een ieder waar ze mee spreken te beïnvloeden, door gebruik te maken van hun lichaamstaal. Gelukkig is deze gift van communicatie niet alleen weggelegd voor hen! Wij zijn er om je alle manieren te geven om te verbeteren wat je lichaam zegt, en hoe.
Awareness is the key to change
Om de handvatten die we je gaan geven in te kunnen zetten, moet je je eerst bewust worden van je eigen lichaamstaal. Hoe doe ik dat, vraag je? Welnu – oefening is het belangrijkste.
De volgende keer dat je een gesprek met een vriend(in) hebt, probeer deze vijf stappen toe te passen:
- Observeer de positie / het postuur van je lichaam
- Observeer de lichaamstaal van je vriend(in)
- Verander een klein aspect (of meerdere) van je eigen lichaamstaal
(Bijvoorbeeld: kruis je benen als ze nog niet gekruist waren, verander de positie van je armen, neem een andere gezichtsuitdrukking aan, etc.) - Observeer de lichaamstaal van je vriend(in) opnieuw
- Kijk of er een verschil is. Zo niet, probeer nog een ander aspect van je lichaamstaal te veranderen en observeer het effect.
Door dit te oefenen in meerdere situaties, zul je meer bewustwording creëren over wat je eigen natuurlijke lichaamstaal is in verschillende situaties. Ook zul je beter leren inzien wat het effect van jouw postuur en attitude is op anderen.
Your body communicates as well as your mouth. Don’t contradict yourself
Is het voor jou natuurlijk om met gesloten armen te zitten, om oogcontact te vermijden of om je lichaam ‘weg’ te leunen van de persoon met wie je praat? Dit geeft misschien een ongeïnteresseerde uitstraling – ook als dat niet je bedoeling was.
Wat levert het op, al die lichaamstaal-bewustwording?
De juiste lichaamstaal kan je helpen om:
- Effectiever te communiceren
- Beter te verbinden met anderen
- Je communicatie en relaties te verbeteren
- Een uitstraling van zelfvertrouwen, interesse en assertiviteit te hebben
- Een veilige en open sociale omgeving te creëren
Zou het niet fijn zijn om controle te ervaren over deze dingen? We hebben vier methoden voor je klaarstaan om jou te helpen deze doelen te bereiken!
Let op je houding
(Glim)lachen
(Glim)lachen is altijd een goede manier om je interesse te tonen in wat iemand zegt. Als je met iemand praat en je gezicht staat op onweer, zullen ze zich waarschijnlijk niet zo op hun gemak voelen. Zorg wel dat je alleen lacht als je het voelt en zin hebt om te lachen, zodat het natuurlijk is en overkomt. Als er iets is wat mensen snel doorhebben, is het wel een nep-lach!
Een open houding hebben en naar voren leunen
Wel doen: naar iemand toe leunen, maar met mate. Leg je handen losjes op je benen, steun op de leuning van de stoel waar je in zit of van de tafel waar je aan zit.
Niet doen: je armen over elkaar sluiten – dit komt vaak over als boos of ongeïnteresseerd.
Wees niet bang om je handen te gebruiken terwijl je praat
Handgebaren maken om te benadrukken/ondersteunen wat je zegt, zal de boodschap krachtiger maken en zal de aandacht van de luisteraar opvragen.
Bevestigende bewegingen (of geluiden)
In een gesprek kun je knikken en/of “hm-hmm”-geluiden maken (als je het ergens mee eens bent of iets begrijpt). Dit laat de ander zien dat je luistert en motiveert hem/haar om verder te praten.
Werk aan je oogcontact
Oogcontact is een van de belangrijkste trucs als je een gesprek voert. Als je degene waarmee je praat aankijkt, kom je geïnteresseerd over, en krijgt de ander de indruk dat je een goede luisteraar bent.
Wat kun je doen qua oogcontact?
- Wél af en toe knipperen; iemand aanstaren zonder te knipperen komt misschien creepy over. Maar als je daarentegen te veel knippert, lijkt het misschien alsof je een nieuwe vorm van hypnose probeert – dat kunnen we ook niet aanraden!
- Houd je ogen bij de ander, maar kijk ook af en toe weg. Het beste is om dan net langs het gezicht van de ander te kijken.
- Als je nadenkt over een antwoord of over iets wat je wil gaan zeggen, kijk op dat moment dan even weg. Weet je wat je wil zeggen? Kijk je gesprekspartner dan weer aan. Je komt op deze manier zelfverzekerd over en je pakt de aandacht van de ander.
De ander spiegelen
Misschien heb je het nog niet door, maar vaak als mensen in sociale relaties hecht zijn, gaan ze elkaars lichaamstaal onbewust spiegelen (kopiëren). Dit onbewuste spiegelen is de manier van je lichaam om non-verbaal te laten zien dat je het met iemand eens bent, of iemand mag. Natuurlijk kun je het feit dat mensen dit doen in je voordeel gebruiken, door het bewust – en subtiel – in te zetten!
Wel doen: kleine delen van de ander zijn/haar lichaamstaal kopiëren. Bijvoorbeeld:
- On-kruis je benen als zij dat doen
- Leun naar voren als zij dat doen
- Neem een zelfde gezichtsuitdrukking aan
- Maak een zelfde handgebaar als zij doen
- Als ze een beetje naar links leunen, leun dan later ook naar links
Niet doen:
- Elk klein detail dat de ander in zijn/haar lichaamstaal doet, kopiëren
- Direct wanneer iemand een beweging maakt, deze spiegelen; door iemand per direct te kopiëren maak je het heel, heel ongemakkelijk. Je bent gewaarschuwd!
Door subtiel te kopiëren geef je de ander een gevoel van gelijkheid, en van acceptatie. Na het subtiel spiegelen van iemands lichaamstaal zal de ander zich begrepen en ontspannen voelen!
Your body language introduces you before you even speak
Dus, onthoud…
De effecten van je lichaamstaal verbeteren zijn het resultaat meer dan waard. Je weet nu hoe je:
- Anderen begrepen en op hun gemak kunt laten voelen
- Kan overkomen als een goede luisteraar
- Beter kan communiceren
- Een verbale boodschap krachtiger kan maken, door je lichaam te gebruiken
- Zelfvertrouwen (sterker zelfvertrouwen creëren?), interesse en assertiviteit kunt overbrengen
Een laatste tip die we je zouden willen meegeven is de Engelse afkorting SOFTEN. Deze bestaat uit alle tools die we je al gegeven hebben, maar dan in een korte en simpele term. SOFTEN is daarom een makkelijke manier om de basisprincipes van je lichaamstaal te onthouden:
S = Smile
O = Open Posture
F = Forward Lean
T = Touch
E = Eye Contact
N = Nod
En vergeet niet; het belangrijkste in communicatie, is om te horen wat er niet gezegd wordt!