5 trucs om meer respect op de werkvloer te krijgen
Herken je het gevoel dat je niet volledig gerespecteerd wordt op je werk? Zo ja – je bent niet de enige; volgens dit onderzoek van de Universiteit van Harvard (in samenwerking met Tony Schwartz) voelt 54% van de werknemers zich helemaal niet gerespecteerd op de werkvloer. Meer dan de helft dus!
Zonde, want volgens hetzelfde onderzoek voelen degenen die zich wel gerespecteerd voelen zich ongeveer 56% gezonder, zowel fysiek als mentaal. Daarnaast is het ook zo dat zij 89% meer plezier en zelfs 92% meer focus uit hun werk halen – klinkt dat niet aantrekkelijk?
Het is duidelijk dat respect (en het ervaren daarvan) op de werkvloer voor menig werknemer van groot belang is. Alleen mocht het nu zo zijn dat je naar je idee te weinig respect ontvangt; wat kan je hier dan aan doen?
1. Respecteer jezelf
Zolang je zelf overtuigd bent dat je respect verdient, wordt het voor anderen heel moeilijk om hier tegenin te gaan. Als je merkt dat je onzekerheden of je zelf-sabotage op werk je in de weg zitten, is het belangrijk om die allereerst aan te pakken. Zorg ervoor dat jij je zelfrespect uit jezelf haalt, in plaats van dat het afhankelijk is van de mening van andere mensen!
2. Wat ben je waard? Wees zelfverzekerd!
Zelfverzekerd zijn (en daarmee een zelfverzekerde indruk maken op anderen) is ook van belang in het verkrijgen van (meer) respect. Om meer zelfverzekerdheid te ervaren kun je jezelf de volgende vragen stellen:
- Wat voeg ik toe aan mijn werkomgeving?
- Wat is mijn toegevoegde waarde als collega?
- Wat zijn mijn sterke kanten?
- Voor welke van mijn vaardigheden/eigenschappen waarderen anderen (op werk) mij?
Zorg dat je deze zaken duidelijk weet voor jezelf, en tegelijkertijd je bescheidenheid behoudt. Zolang je weet wat je waard bent, kun je je waarde ook aan anderen laten zien!
3. Geef respect aan anderen
Misschien wel de grootste sleutel in het krijgen van meer respect, is het geven van meer respect. Hoe simpel het ook klinkt, echt respect komt nu eenmaal voort uit sociaal contact, en vooral uit empathie en bescheidenheid hierin. Ga maar eens bij jezelf na; hoe vaak heb jij ontzettend veel respect gehad voor iemand die niet empathisch was en alleen maar aan het opscheppen was over zichzelf? Waarschijnlijk nog nooit!
Ook is het zo dat als je keer op keer te laat komt, je waarschijnlijk minder serieus wordt genomen. Zorg er dus voor dat je op tijd bent en verdien het respect van je baas!
One of the most sincere forms of respect is actually listening to what another has to say.
Hoewel veel mensen bij ‘respect’ de associatie hebben van een groot, sterk iemand die de regels op leest – niets is minder waar. Echt respect vinden we in open, eerlijke en empathische communicatie. In een samenwerking die echt uitgaat van samen.
Bij dit punt is het belangrijk om bij elke boodschap die je communiceert, te letten op hoe je deze communiceert. Voegt je communicatie iets positiefs (of opbouwends) toe aan de situatie/omgeving? Wat is het effect van je tonaliteit en non-verbale communicatie op je omgeving? Je zult merken dat dit je geen extra tijd kost, maar wel zal helpen!
4. Open houding (o.a. in communicatie)
Zoals hierboven ook al beschreven, is het belangrijk om te kijken hoe je je boodschap communiceert. Zowel je non-verbale communicatie als je houding spelen hierbij een rol. Het kan hierbij helpen om in jouw werkomgeving even de kat uit de boom te kijken:
- Hoe verhouden andere collega’s zich naar elkaar?
- Op welke houdingen/non-verbale communicatie wordt onderling positief op gereageerd, waarop niet?
Zorg ook dat je je beschikbaar opstelt. Als iemand je een vraagt stelt, reageer zo oprecht, open en vriendelijk mogelijk. Geef je collega’s echt je aandacht, zodat jullie elkaar daadwerkelijk kunnen helpen!
Every interaction you have is an opportunity to make positive impact on others.
5. Neem afstand van roddels en onbelangrijke conflicten
Een groot deel van hoe anderen over je denken komt door vooroordelen (vooroordelen wegfilteren) en (als ze je niet goed persoonlijk kennen), door wat ze horen van de andere collega’s. Om te voorkomen dat dit negatief is, kun je ervoor zorgen dat je je afzijdig houdt van (negatieve) roddels. Vooral wanneer deze gaan over iemand die op dat moment niet aanwezig is; probeer jezelf er buiten te houden, behalve als je iets positiefs in te brengen hebt.
Hoe minder je deelneemt aan roddels, hoe minder je anderen de kans geeft om over jou te roddelen. Als je een uitlaatklep nodig hebt voor/over de mensen op je werk, houd deze dan buiten je werk (bijvoorbeeld bij je beste vriend(in)!).
Met het implementeren van deze vijf tips zul je vanzelf merken dat je je zelfverzekerder en opener voelt, en dat anderen je meer zullen respecteren. Vergeet niet dat je zelfrespect het allerbelangrijkste is; waar je ook werkt, zolang je jezelf respecteert, zul je dit terugkrijgen van je omgeving!