Wat is herkaderen en wat kun je ermee?
Positiever leren denken, dat willen wel allemaal wel! Maar hoe doe je dat? Een handige NLP tool die je hiervoor kunt gebruiken is herkaderen. Simpel gezegd betekent het dat je een andere betekenis aan een gebeurtenis of gedrag geeft, door er op een andere manier naar te kijken. Hierdoor creëer je meer keuzevrijheid. In dit artikel lees je waarom herkaderen zo waardevol is, en hoe ook jij het kunt toepassen.
Herkaderen in NLP
Misschien herken je het wel: je zit vast in belemmerende gedachten. Het piekeren gaat maar door en je hebt het gevoel dat je klem zit. Op zo’n moment is het heel behulpzaam om de NLP techniek herkaderen toe te passen. Het helpt je direct om uit de ‘loop’ van negatieve gedachten te komen, zonder iets aan de de situatie te hoeven veranderen.
Wat houdt herkaderen in?
Herkaderen wordt ook wel ‘reframen’ genoemd. Het idee achter herkaderen is namelijk dat het ‘frame’ waardoor je een situatie bekijkt, je standpunt bepaalt. Als je het frame verschuift verandert ook de betekenis, en veranderen je denken en gedrag vaak mee. Daarbij blijft de situatie hetzelfde; jij verandert enkel jouw manier van kijken, waardoor je de situatie in een ander perspectief kunt zien.
Herkaderen is binnen NLP ‘de techniek van het positief denken’. Wat in eerste instantie als iets negatiefs wordt geframed, kun je dankzij herkaderen als neutraal of positief gaan zien.
Waarom is het belangrijk om te herkaderen?
Je gedachten en overtuigingen hebben invloed op je gedrag en daarmee op je leven. Overtuigingen zijn denkbeelden of ‘labeltjes’ waarmee jij je eigen subjectieve werkelijkheid creëert. Zo hebben sommige mensen de overtuiging dat ze niks waard zijn, of dat iedereen tegen hen is. Dit soort overtuigingen werken belemmerend. Maar er zijn ook versterkende overtuigingen, die je juist verder helpen.
Al je overtuigingen samen vormen als het ware een gekleurde bril waarmee jij naar de wereld kijkt. Meestal zijn we ons nog niet bewust van de betekenis die we geven aan dat wat we waarnemen. Het ‘labelen’ van dat wat we waarnemen gebeurt razendsnel. Voor positieve overtuigingen/labeltjes is dat geen probleem, maar bij beperkende overtuigingen is het niet zo handig. Want jouw overtuigingen hebben invloed op je emoties en je gedrag.
Als jij je beter in je vel wilt voelen of gelukkiger in het leven wilt staan, is het handig om je eigen denken te kunnen herkaderen. Want door een andere betekenis aan een gebeurtenis van buitenaf te geven, kan ook de reactie erop (de emotie en het gedrag) veranderen. Bij herkaderen doe je dit door de belemmerende overtuiging ‘op te rekken’ door er een andere overtuiging naast te zetten. Zo komt er meer beweging in een vastgelopen denkwijze. Hierdoor kun je makkelijker oplossingen realiseren en je je zelfverzekerder en gelukkiger voelen.
Dankzij herkaderen krijg je een breder – en vaak een positiever – beeld van de realiteit waardoor je meer keuzevrijheid gaat ervaren.
De drie voorbeelden van herkaderen in NLP
Binnen NLP kennen we drie vormen van herkaderen.
- 1. Inhoud herkadering (wat er gaande is)
2. Context herkadering (breder perspectief: wie, wat, waar, wanneer)
3. Betekenis herkadering (de beleving van de inhoud in die context)
Inhoud herkadering
Inhoud herkadering betekent dat je de inhoud van je interne beleving verandert. Dit doen we in NLP door de manier waarop je iets ziet, hoort of ervaart (de zogeheten submodaliteiten) te veranderen. Bijvoorbeeld door een gebeurtenis in je gedachten heel groot of klein, kleurrijk of zwart wit, ver of dichtbij, voor te stellen. Door de inhoud op deze manier in je gedachten te veranderen, kan de impact van je interne beleving ook veranderen.
Context herkadering
Bij context herkadering zet je een ‘vervelende’ ervaring in een andere context, waarbij dezelfde ervaring een positieve betekenis krijgt. Dit doe je door iets te veranderen in tijd, plaats/ruimte of omstandigheden. Zo is bijvoorbeeld een ‘control freak’ als manager niet zo positief. Een ‘control freak’ in de rol van boekhouder is in die context wel positief. Een hulpmiddel om de context te herkaderen is jezelf de vraag stellen in welke situatie het gedrag of een gebeurtenis wel gepast of positief kan zijn.
Betekenis herkadering
In deze vorm van herkaderen verander je de betekenis van een situatie, door op zoek te gaan naar een andere betekenis van het gedrag. Dit doe je door jezelf de vragen te stellen: “Wat kan dit gedrag nog meer betekenen?” “Wat is de positieve bedoeling van dit gedrag?” ‘Wat heeft deze persoon niet opgemerkt (in deze context) waardoor een andere (positieve) betekenis ontstaat en zijn respons anders zal zijn?” Een simpel voorbeeld: In plaats van een moeder die zich voortdurend zorgen maakt om haar kind als ‘irritant’ te kaderen, kun je door middel van betekenis herkadering het gedrag van de moeder ook zien als een liefdevol gebaar.
Herkaderen onder de knie krijgen? Blijf oefenen!
Herkaderen is niet alleen effectief, maar ook leuk. Hoe meer jij ermee oefent, des te beter jij erin wordt en hoe leuker het wordt! Begin met herkaderen door allereerst bewust op te schrijven wat je tegen jezelf zegt, en onderzoek welk kader jij om een situatie of gebeurtenis zet. Stel daarna de juiste vragen die we hierboven benoemd hebben om te achterhalen of er een andere manier is om naar een situatie te kijken. Door dit vaak te oefenen, ga je op een gegeven moment automatisch steeds positiever naar een situatie kijken!
Wil jij meer leren over herkaderen of er verder mee oefenen? lees dan dit artikel over ‘sleight of mouth’, of leer er meer over in de NLP Basis practitioner.